Premijera filma „Pijavica“ na Festu

Film „Pijavica“, urađen po romanu Davida Albaharija, premijerno će biti prikazan na Festu 28. februara. Glavni junak filma je srpski novinar iz Zemuna, zaljubljen u Jevrejku. Posle objavljivanja teksta o porastu antisemitizma u Srbiji, biva pretučen i živi u stalnom strahu i paranoji.

Radnja filma je smeštena u Srbiji s kraja 20. veka. Proslavljeni pisac iznenada postaje meta raznoraznih tajnih službi. Njegova ljubavnica Svetlana je tek još jedan od agenta čijeg postojanja on nije ni svestan.

Glavni protagonisti filma Pijavica su Nikola Đuričko i Ana Sakić koji su sa gledaocima Beogradske hronike podelili svoje utiske o ovom ostvarenju.

Lik koga glumi Nikola Đuričko radi za službu Državne bezbednosti ubeđen da je stvar prestža biti deo te organizacije i raditi za svoju zemlju. U jednom trenutku on oseća da se situacija u društvu menja, da služba sve više postaje deo politike i on u tome više ne želi da učestvuje.

„Želi da se izvuče iz toga, ali kako kaže ona stara izreka, 'jednom si tu, uvek si tu'. Ne može da se izvuče i tu se pojavljuju te „pijavice“ koje se kače po njemu i sisaju mu krv, a on samo primećuje da je sve slabiji i slabiji“, objašnjava Đuričko.

Ana Sakić u filmu igra službenicu Državne bezbednosti koja se pretvara da je radnica u ćevabdžinici. „U filmu se postepeno otkriva ko je ona, šta radi i za koga. Ona je jedna od tih 'pijavica' koje su se prikačile za njega“, objašnjava glumica.

Film je sniman od aprila do jula 2017. godine u Beogradu, Istri, Hrvatskoj, a poslednji kadrovi su snimljeni u Beču.

„Moj prvi film je bio Diši duboko Dragana Marinkovića i Nikola Đuričko mi je bio prvi partner. Imala sam prelepo iskustvo, i uvek sam govorila, i sada se to ponavlja, da je Nikola divan partner. I sada sam, posle toliko godina, radila sa istom ekipom i zaista je bilo pravo uživanje“, naglasila je Ana Sakić na kraju gostovanja u Beogradskoj hronici.

Osim premijere filma Pijavica na Festu, ovih dana je iz štampe izašao i književni prvenac Nikole Đurička Dogodovštine jednog Džonija.

 

broj komentara 0 pošalji komentar