„Mali čovek se bori za ono u šta veruje“

Film „Šavovi“ reditelja Miroslava Terzića, nagrađen je na nedavno završenom Berlinskom filmskom festivalu. Domaću premijeru imaće sutra u Kombank dvorani, u okviru 47. Festa.

Film je nastao prema ispovesti beogradske krojačice Drinke Radonjić, jedne od 500 majki, žrtava poznate afere krađe beba iz porodilišta. Njen lik u filmu igra glumica Snežana Bogdanović.

„Film je priča o svim borbama, neprestanoj potrazi za onim što vas kopka, muči u želji da se zna istina ma kakva ona bila. Za ovu priču sam se zainteresovao još pre nego što mi se rodila ćerka i znao sam da ne smem da dozvolim da se to i nama desi“, istakao je reditelj.

Kada je pročitao prvi članak o krađi beba, Terzić kaže da nije bio siguran da li može da veruje u to, ali je onda ista priča počela da se pojavljuje u mnogo ozbiljnijim novinama.

Politika čak ima ceo folder 'Krađa beba'“, ispričao je Terzić u intervju za Tanjug.

Onda je sasvim slučajno odneo pantalone da mu se skrate, upoznao Drinku, saznao za njenu priču i dobio okosnicu za scenario. Drinka je dvadeset godina tragala za svojim izgubljenim sinom.

Terzić priznaje da je imao veliki problem da priđe toj temi i odlučio je da želi da snimi film o Drinkinoj unutrašnjoj borbi.

Tegobnu tišinu u filmu povremeno prekida glasan zvuk šivaće mašine.

„Na početku sam mislio da uz pomoć šivaćih mašina napravimo, uslovno rečeno, muzičku podlogu. U procesu istraživanja sam imao muziku, pa sam je izvukao, jer sam shvatio da mnogo strašnije i sirovije vi doživite tu emociju ako je ne iscrtavate muzikom. Onda svako doživi tu emociju kao svoju, a mislim da je to poenta“, pojasnio je Terzić.

Istu funkciju imaju i duge šetnje glavne junakinje polupustim gradom.

„Taj Novi Beograd je takav da, koga god da stavite u njega, on je tog trenutka usamljen. Sve te stvari su pomogle da se uvučete u njenu unutrašnju borbu. Kamera joj nikada nije iza leđa, uvek je gledamo u oči i moj pokušaj je bio da preko njenih očiju prenosim sve što ona oseća“, rekao je autor.

Ana, što je Drinkino ime u filmu, uvek je najtamniji deo kadra sve do susreta sa sinom, kada jedini put nosi belo i jedini put se osmehne.

„Sve su to sitne stvari koje neko primeti, neko ne, ali doprinose emotivno užasno snažnom utisku koji ta žena nosi sa sobom“, konstatovao je Terzić.

Film Šavovi je jedna mala priča i da su stalno sebi govorili manje je više, i niko nije želeo da cela priča ide preširoko, da obuhvata elemente sistema, pravosuđa.

Borimo se za ono u šta verujemo

„Mi svakodnevno imamo kontakt sa sistemom, nebitno od vlasti, sistem postoji i menja se, a nekako je uvek isti i na našu štetu. Taman kada pomislite da smo došli do nečeg dobrog, on mutira kao neki virus.

„Tako je i u filmu, vi ga osećate, on preti, prisutan je, ali ono što je važno jeste da, kao što se Ana bori za ono u šta veruje, tako i mi moramo da se borimo za ono u šta verujemo. Mi smo verovali u ovu priču i u ovaj film“, istakao je Terzić.

Na pitanje da li film može da utiče na nekog tamo običnog čoveka, gledaoca i svedoka, Terzić kaže da se nada, a da bi Drinka rekla da od toga nema ništa.

„Ja se nadam da postoji neka pametna glava koja će da kaže hajde da rešimo ovo, hajde da kažemo strašno je, ali dete vam je umrlo, ili strašno je, ali dete vam je ukradeno i da oni koji su to učinili budu smešteni tamo gde treba. Samo neko treba da zagrebe površinu, da očisti tu ulicu koja je postala previše prljava“, rekao je reditelj.

Utisci iz Berlina

Terzić ocenjuje da je divno kada se publika identifikuje sa glavnim junakom.

„Svako od nas ima neku svoju borbu i ovo je priča o svim tim borbama, o neprestanoj potrazi za onim što vas kopka, muči, o želji da se zna istina ma kakva ona bila“, istakao je Terzić.

Prema njegovim rečima, ova priča nije nešto na šta imamo ekskluzivno pravo, jer se to se dešavalo i u Argentini, Španiji, Irskoj, verujem i u mnogo uređenijim zemljama.

„Mislim da su se u Berlinu lako identifikovali ne samo sa temom nego i sa činjenicom da se mali čovek bori za nešto u šta veruje“, rekao je Terzić.

Drinka se pojavljuje u jednoj sceni u filmu, biće i na premijeri filma u Kombank dvorani.

Reditelj ne skriva da najveću tremu ima od toga da li će se film dopasti Drinki, pošto ga još nije pogledala.

broj komentara 0 pošalji komentar