Premijera „Šavova“ na Festu

Nakon uspeha na Berlinskom filmskom festivalu, na programu 47. Festa srpska premijera filma „Šavovi“, reditelja Miroslava Terzića.

Iskustvo iz Berlina dokazalo je ekipi filma Šavovi da umetnički obrađena univerzalna priča nepodeljeno dotiče publiku, članove žirija i filmsku kritiku.

Naročito, kada je reč o bolnoj temi koja je zataškavana u Srbiji, kao i mnogim drugim zemljama. Bebe su proglašavane mrtvorođenim, a zapravo su kradene iz porodilišta, zbog čega niko nije odgovarao, dok su roditelji prepuštani višedecenijskoj borbi da se sačuva dostojanstvo i otkrije istina.

„Ne smemo da dozvolimo da se to i dalje dešava. Čini mi se da će ova priča staviti neko malo svetlo, staviće to u žižu interesovanja javnosti. Ako neka seda glava i neka pametna glava pogleda ovaj film i kaže – pa dobro ljudi, hajde ovo da rešimo, ovo nema smisla, onda smo mi baš uspeli“, zaključuje reditelj filma Miroslav Terzić.

Na osnovu istinite ispovesti krojačice Drinke iz Beograda, koja je 20 godina tragala za svojim sinom, u glavnoj ulozi je Snežana Bogdanović, a u njenog supruga tumači Marko Baćović.

„Zahvalna sam Drinki, koja je otvorila svoje srce, svoj život preda mnom i dala mi da ga ja odigram na filmu“, kaže glumica Snežana Bogdanović.

„Koliko taj zločin ostavlja posledice i koliko uništava emotivno tkivo jedne porodice i dovodi u iskušenje svakoga dana, jer muž pokušava da odbrani ženu, a ona ne može da sačuva sebe od najljudskijeg poriva da sazna istinu“, kaže glumac Marko Baćović.

Film Šavovi je u konkurenciji za nagradu Beogradski pobednik, a nakon Festa, od 14. marta biće na redovnom bioskopskom repertoaru.

broj komentara 0 pošalji komentar