Nagrađivani film „Bio sam kod kuće, ali...“ u Kombank dvorani

Nemačko-srpska drama „Bio sam kod kuće, ali... “, nagrađena je na Berlinalu Srebrnim medvedom za režiju. Domaćoj publici je premijerno prikazana u završnici Festa u Kombank dvorani, a kasnije će biti u bioskopskoj distribuciji.

U središtu filma Bio sam kod kuće, ali... je trinaestogodišnji dečak koji nestaje bez traga i pojavljuje se posle nedelju dana. Niko ne zna gde je bio i šta ga je navelo da ode od kuće. Njegova majka i nastavnici nagađaju da bi to moglo da ima veze sa smrću njegovog oca, suočavajući se sa egzistencijalnim pitanjima koja u potpunosti menjaju njihov pogled na život.

Rediteljka i scenarstkinja ostvarenja Angela Šanelec bila je gost konferencije za medije u pres-centru Festa. Šanelec kaže da je videla nekoliko kratkih filmova Ivana Markovića, koji je direktor fotografije u ovom ostvarenju.

„Malo sam se raspitala i svi su bili oduševljeni Ivanom, pa smo odlučili da sarađujemo. Ivan je smislio da bi bilo dobro da napravimo srpsko-nemačku dramu i to se na kraju dogodilo“, objasnila je Šanelec. 

Naglasila je da je odabir glumaca bio jako dug i da je u tom procesu Ivan marković učestvovao od samog početka.

„Dečak koji igra glavnu ulogu u filmu nije bio na kastingu, već sam ga videla na ulici. Razgovarali smo i posle toga smo našli i devojčicu koja će igrati u našem filmu. Tu decu nismo našli preko neke agencije za decu glumce, već slučajno u prolazu jer su bili jako simpatični“,  ispričala je Šanelec.

U filmu postoji drugačije čitanje Hamleta u sceni gde deca u školi izgovaraju replike slavnog pisca. 

„Imala sam profesionalna iskustva sa Šekspirovim delima pa sam odlučila da ta iskustva prenesem u film Bio sam kod kuće, ali... “, zaključila je Šanelec.

broj komentara 0 pošalji komentar