Lordan Zafranović na Martovskom festivalu

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznatiji kao Martovski festival, biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine. Gost 66. izdanja biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, najavili su organizatori.

U pet dana festivala publika će imati prilike da vidi bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. 

Za takmičarsku selekciju prijavljeno skoro 4.000 domaćih i inostranih filmova. Respektabilna ekipa domaćih profesionalaca odabraće filmove koji će se takmičiti za Grand Pri festivala, u pojedinačnim kategorijama.

Ovogodišnji selektori programa su filmska rediteljka i video art umetnica Marta Popivoda, producentkinja Jovana Nikolić, rediteljka Čarna Manojlović, vizuelna umetnica Ana Nedeljković, filmski snimatelj Nemanja Jovanov, dramaturg Kristina Đuković i reditelj Darko Lungulov.

Istorija smotre obavezuje 

Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik odbora Martovskog festivala, rekao je da istorija te filmske smotre obavezuje njegove organizatore.

„Zahvalio bih se Milošu Avramoviću i Maši Nešković, našim mladim talentovanim autorima koji su sprečeni zbog svojih obaveza i nisu u mogućnosti da budu članovi odbora festivala. Imamo nova dva člana odbora, Ivu Plemić Divjak i Vasilija Nikitovića. To su takođe vredni ljudi iz sveta filmske umetnosti“, rekao je Mladenović.

Napomenuo je da je nova umetnička direktorka festivala Sonja Đekić koja će zameniti Marka Popovića.

„Popović je živeo za ovaj festival i mnogo uticao na njegov kvalitet, ali je zbog privatnih obaveza morao da prekine svoj rad kao umetnički direktor. Sonja Đekić je veliki posao uradila u prethodna dva meseca i drago nam je što imamo tako dragoceno pojačanje“, ispričao je Mladenović.

Gost 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će našoj publici predstaviti svoje novo delo, polučasovni dokumentarni film Duh vremena.

Ostvarenje je nastalo na osnovu izložbe Gradovi u pokretu koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, posle raspada Otomanskog carstva.

Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković takođe će biti gošća festivala.

Srpska premijera Zajednice 

Posle izuzetnog prijema kod domaće publike, koji je film Alesija Bocera Trst, Jugoslavija imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje italijanskog reditelja pod nazivom Zajednica imaće srpsku premijeru u okviru programa ovogodišnjeg festivala.

Meditativni dokumentarni esej Mostovi vremena publici Martovskog festivala približiće malo poznatu generaciju filmskih pesnika kojoj pripadaju Kristin Briede i Audrius Stonis. Oba autora pripadaju takozvanom Baltičkom novom talasu. Stonis će biti gost festivala.

Posle Sandensa i festivala u Veneciji i Lajpcigu, novo ostvarenje čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog Akvarela biće premijerno prikazano u okviru festivala.

Iz Belgije na ostvarenje stiže novo animirano ostvarenje Kakav veličanstven kolač kreativnog dvojca Eme de Staf i marka Džejmsa.

broj komentara 0 pošalji komentar