„Pukotine u ledu“ na Kanskom festivalu

Projekat novog filma scenaristkinje i rediteljke Maje Miloš, „Pukotina u ledu“, izborio je mesto među petnaest odabranih projekata koji će činiti ponudu ovogodišnjeg izdanja „Ateljea“, platforme koju je još 2005. pokrenuo program „Sinefondacije“, a koja se odvija u sklopu Kanskog filmskog festivala.

Reč je o platformi koja svake godine u Kanu ugosti 15 reditelja iz čitavog sveta, čiji se filmski projekti smatraju posebno zanimljivim i potencijalno značajnim.

Sa svojim producentima, reditelji će tokom boravka u Kanu biti u prilici da se susretnu sa potencijalnim partnerima, što je neophodan korak na putu zaokruživanja projekta i samog početka snimanja.

„Atelje“ svojim učesnicima obezbeđuje pristup međunarodnim koprodukcijama, i na taj način ubrzava završetak filma.

Pokrenut je 2005. godine, do sada je putem ovog programa predstavljeno 198 projekata, od čega je završeno i prikazano 157 filmova, a još 27 se trenutno nalazi u fazi postprodukcije.

Projekat filma Pukotina u ledu scenaristkinje i rediteljke Maje Miloš jedini je projekat iz ovog dela Evropa u ovogodišnjem izboru.

U eksplikaciji projekta, autorka Maja Miloš kaže da se Pukotina u ledu bavi pitanjima integriteta žena u materijalistički i takmičarski ustrojenom svetu punom agresije.

„Film prati junakinjino intimno putovanje samoprihvatanja i integriteta, potcrtavajući obim degradacije i eksploatacije žena kroz razne društvene slojeve, sa ciljem da na sirov način oslika stvaran život bez propratnog moralisanja.

Narativni modeli bajki su uronjeni u savremenu priču kako bi se istražilo kako humanističke ideje bajki funkcionišu u današnjem svetu“, kaže rediteljka.

„Atelje“ će se ove godine odvijati od 16. do 23. maja i učesnicima će biti obezbeđeni susreti sa profesionalcima iz sveta filma koji su zainteresovani za ulaganje u njihove projekte.

Projekat filma „Pukotina u ledu“ Maje Miloš je podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

broj komentara 0 pošalji komentar