„Kralj Petar Prvi“ je priča o ljubavi i požrtvovanju

Kroz ljubav majke prema sinu može da se povuče paralela ljubavi i požrtvovanja kralja Petra Prvog prema svom narodu, istakla je glumica Danica Ristovski, gostujući sa mladim kolegom Aleksandrom Vučkovićem u „Jutarnjem programu“ RTS-a.

Od nedelje, 10. marta, na Prvom programu RTS-a gledaćete novu seriju – Kralj Petar Prvi. Ova serija urađena je prema motivima romana Čarape kralja Petra Milovana Vitezovića, koji je i jedan od scenarista, uz Vladimira Ćosića i reditelja Petra Ristovskog.

„Osnovna razlika između filma i serije jeste što dešavanja u seriji počinju 1903. godine, kada se kralj Petar Prvi vratio u zemlju posle skoro 40-godišnjeg izgnanstva, dok film pokriva period posle balkanskih ratova i povlačenje srpske vojske preko albanskih planina“, objašnjava Danica Ristovski.

Ona igra Makrenu Spasojević, koja je istinit lik.

„Iz Slovca je. Muža je izgubila u Drugom balkanskom ratu, a njen sin jedinac se dobrovoljno prijavio u vojsku u Prvom svetskom ratu“, navodi glumica.

Prema njenim rečima, kroz tu priču, koju je Vitezović obradio u romanu, data je istorijska slika Srbije.

„Kroz tu ljubav majke prema sinu može da se povuče paralela ljubavi i požrtvovanja kralja Petra prema svom narodu“, ističe Danica Ristovski.

Mladi glumac Aleksandar Vučković, koji glumi Aleksandra Karađorđevića, kaže da je osećao veliku odgovornost dobijanjem te uloge.

„Meni je ovo prva uloga na filmu i odmah istorijska ličnost. Zahvalan sam Petru Ristovskom na odluci da igram princa, a posle i kralja Aleksandra“, kaže Vučković.

Zahtevno je igrati takvu jednu ličnost, koja je, kako ističe, predmet mnogih sukoba i debata u našem narodu.

„Aleksandrov odnos sa bratom mi je bio veoma zanimljiv. Đorđe je našoj javnosti poznat, ali samo površno. Pokušali smo da prikažemo na koji način je Aleksandar skinuo brata sa trona“, naveo je Vučković.

Fantastično i verno snimljeno ostvarenje zahtevalo je veliko zalaganje čitave ekipe.

„Za godinu dana smo uspeli da završimo ovaj ogroman projekat, koji je bio veoma zahtevan i ti dani snimanja su bili izuzetno naporni“, istakla je Danica Ristovski.

broj komentara 0 pošalji komentar