Povratak češko-srpske koprodukcije – novi film Slobodana Šijana

Na konkursu za podršku manjinskim koprodukcijama Češki filmski fond odlučio je da u iznosu od 80.000 evra podrži projekat novog filma Slobodana Šijana „Budi Bog s nama“, navodi se u saopštenju Filmskog centra Srbije.

Projekat novog Šijanovog ostvarenja podržao je i FSC na svom konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Producent filma Marko Paljić istakao je da je to već peti nacionalni fond koji je podržao novi film Slobodana Šijana, navodeći da je učešće češkog partnera i čeških autora od velike važnosti.

Prema njegovim rečima, ovo je prva zvanična koprodukcija Srbije i Češke na ovom nivou nakon dugog niza godina, a imajući u vidu koliko je bila velika saradnja između dve bliske kinematografije, značajno je da se i one nanovo povežu.

Film Budi Bog s nama je priča o vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma Bošku Tokinu (1894-1953), koga će tumačiti glimac Miloš Biković, rađen po scenariju Biljane Maksić, Vladimira Mančića i Slobodana Šijana.

Projekat je učestvovao na marketima Fest forvard (specijalna nagrada žirija), Sinelink u Sarajevu (specijalna nagrada žirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine, navodi se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar