Ristovski o kralju Petru: Bio je pacifista, a učestvovao u devet ratova

Kada se oživljavaju velike istorijske ličnosti, onda se u njima moraju pronalaziti druge stvari i ne treba ih posmatrati kao spomenik, već kao žive ljude, rekao je Lazar Ristovski povodom početka emitovanja serije „Kralj Petar Prvi“ na RTS-u.

Serija Kralj Petar Prvi za razliku od filma, koji se bavio samo Prvim svetskim ratom, pokriva period od 1903. godine, odnosno od dolaska kralja Petra Prvog u Srbiju, pa sve do povlačenja vojske i naroda preko Albanije do Krfa.

Proslavljeni srpski glumac Lazar Ristovski ističe da serija ima i drugačije teme.

„Dok se film bavio samo ratom, u seriji je posvećena pažnja i na političke prilike i dešavanja, poput napora kralja Petra da uvede demokratiju, čestih promena vlada“, objašnjava Ristovski.

Prema njegovim rečima, obrađeni su i mnogi drugi likovi, kao što su Đorđe i Aleksandar Karađorđević, Nikola Pašić – čitava plejada likova kojih u filmu nema.

U snimanju koje je trajalo 107 dana učestvovalo je 100 glumaca i 7.000 statista.

„Počelo je na minus 20 stepeni, a završilo se na 40 stepeni Celzijusa. Imali smo svesrdnu pomoć vojske, policije i države u svakom smislu“, navodi Ristovski.

Ovim projektom, smatra glumac, RTS zaista može da se ponosi, a to će publika videti večeras i narednih 11 nedelja.

„Ovako nešto se radi jednom i životu. Uloga koju sam ja napravio, pravi se jednom u životu“, ističe Ristovski.

Dobar otac, ratnik, intelektualac, pacifista...

Kada mi je predložio da radimo na ovakvom projektu, Milovan Vitezović i ja smo ustanovili da ličim na kralja Petra – naravno sa brkovima, šminkom i kostimom.

Međutim, prema rečima Ristovskog, kada se oživljavaju velike istorijske ličnosti, onda se u njima moraju pronalaziti druge stvari i ne treba ih posmatrati kao spomenik, već kao žive ljude

„Mi smo ovde dali puno osobina kralju Petru. On je jedan vrlo osećajan čovek, dobar otac, veliki ratnik, intelektualac, čovek koji je u suštini bio pacifista, a učestvovao u devet ratova“, objašnjava slavni glumac.

Veliki trud koji je uložen Ristovski je ubeđen da će publika primetiti.

„Ova serija se po mnogo čemu razlikuje od drugih. Ovaj projekat je sniman od Stare planine, preko čitave Srbije, pa do Krfa. Ovo je jedna od onih velikih serija“, zaključio je Ristovski.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. mar 2019, 08:29) - anonymous [neregistrovani]

да

Заиста, синоћ сам уживао у сваком тренутку прве епизоде. Браво за све из екипе и за РТС.

(ponedeljak, 11. mar 2019, 05:06) - podbarac [neregistrovani]

eee

dosta bledo , prva epizoda ne obećava

(ponedeljak, 11. mar 2019, 03:09) - anonymous [neregistrovani]

9 ratova

Volio bi da nam on objasni tih 9 ratova? Kada i gde .

(ponedeljak, 11. mar 2019, 02:18) - anonymous [neregistrovani]

Kako nam Istorija,

Po ko zna koliko puta, od ruke do ruke je Preinacavana, uliva neke verodostojne sadrzaje, a mi kao muva... Cak smo i Vuku Draskovicu u njegovoj istorijskoj teoreme, poceli da verujemo, bar dok ne " svane" ! Danas, kako ko onemoca, pise knjige ! Pisci i Knjizevnici u sprezi sa istoricarima (vrednosti od zanata), gde je Tudjman prednjacio, sutra ce nam deca takve iznositi kao istinu Istorije.. No posto se sveukupno blizi kraj ljudskom rodu, uzivajmo kako se kome svida i nezaboravimo, potrajat cemo, jer nas vode dve duse kojima je porodica , tamo negde, tamo negde , a tek kada oni pocnu pisati istoriju, sta da ja kazem sem : I Smrt je sastavni deo zivota, pa necu morati biti usrecen vrednosima novokomponovanih Pisaca i Knjizevnika, a o istoricarima, da i ne govorim..

(ponedeljak, 11. mar 2019, 00:42) - anonymous [neregistrovani]

Још

Снимите од 1915-1918. Хоћемо још! Хоћемо да гледамо победу Србије у рату.

(ponedeljak, 11. mar 2019, 00:39) - anonymous [neregistrovani]

Успех

Прва епизода је одлична, једва чекам остатак.

(ponedeljak, 11. mar 2019, 00:16) - Nikola [neregistrovani]

Kralj Petar I

Odlicna uvodna epizoda.

(nedelja, 10. mar 2019, 23:56) - anonymous [neregistrovani]

107 dana i nije veliki trud.

Da su uložene godine, pa da se kaže trud. Ovako, ispade "onako"...

(nedelja, 10. mar 2019, 21:11) - anonymous [neregistrovani]

Hvala

Kao sto su i serija "Koreni" od prve epizode me odusevile isto je i ovaga puta,samo sto su to dve razlicite teme ,period,ali zelim da verujem da ce ovo biti jos jedna serija koja ce ostati ispisana velikim recima i slovima u produkciji RTS,hvala vam svima sto postojite i radite takve serije i filmove.Neka ih bude sve vise i vise takvih.Veliki pozdrav i cestitam, i sa nestrpljenjem ocekujem sve sledece epizode.

(nedelja, 10. mar 2019, 21:03) - anonymous [neregistrovani]

Sve Je to lepo

Ali to je prošlost! Davno prošlo vrijeme!