Nemoguća ljubav u nemoguća vremena, „Hladni rat“ stiže u bioskope

Inspirisan burnom ljubavnom pričom svojih roditelja u posleratnim vremenima Varšave, poljski reditelj Pavel Pavlikovski snimio je film „Hladni rat“ i ponovo se, kroz scenario vratio svojoj domovini. Domaća publika imala je priliku premijerno da vidi film na ovogodišnjem Festu, a od 28. marta drama Pavlikovskog biće u srpskim bioskopima.

Strastvena ljubavna priča između dvoje ljudi koja se, zbog njihovog različitog porekla i temperamenta, na prvi pogled čini nespojivom, ali ipak sudbinski predodređenom smeštena je u vreme Hladnog rata, pedesetih godina prošlog veka u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu.

Ljubav džez pijaniste Viktora (Tomaš Kot) i mlade Zule (Joana Kulig), talentovane za pevanje i igru, „gori“ na pozadini posleratne Evrope iako razdvojena trenutnom politikom i nesretnim sudbinama.

„Priča mojih roditelja je bila matrica za sve moje priče“, rekao je reditelj Pavel Pavlikovski u jednom od intervjua, „Nisam o tome dugo razmišljao, o priči kao takvoj. Onda sam shvatio da sam u svom radu stalno privučen takvom ljubavnom pričom“.

Nakon upešnog filma Ida (2013) koji je prvi poljski film koji je nagrađen Oskarom, reditelj Pavlikovski se ponovo vraća priči o svojoj domovini i njenom postojanju, u vremenima koja su bila obeležena Drugim svetskim ratom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. mar 2019, 20:20) - Djole [neregistrovani]

zimna wojna

Zivim u Polskoj. Sta tu reći. Odlican film , ali "Oskar" to je izgleda vise politika nego umetnost.