„Šavovi“ od 14. marta u bioskopima

Posle brojnih priznanja na Berlinskom festivalu i domaćem Festu, film „Šavovi“ Miroslava Terzića započeće 14. marta svoj bioskopski život širom Srbije.

Ostvarenje reditelja Miroslava Terzića bavi se temom novorođenih beba koje, neposredno nakon dolaska na svet, bivaju proglašene mrtvim a potom se bez ikakvog znanja bioloških roditelja daju na usvajanje.

Susret reditelja Terzića sa krojačicom iz Beograda, Drinkom Radonjić, bio je povod za nastanak Šavova.

Njena priča o sinu kog su joj nakon rođenja oduzeli i proglasili mrtvim i njena vera u to da je on živ, kao i upornost i hrabrost da posle dve decenije pronađe dete za koje veruje da je njeno, motivisali su reditelja Miroslava Terzića da snimi film o temi koja ga je i pre intrigirala.

U saradnji sa scenaristkinjom Elmom Tataragić nastao je film Šavovi čiji je kvalitet i značaj najpre prepoznao stručni žiri u Berlinu, dodelivši nagradu za najbolji evropski film u programu Panorama, a potom i publika Berlinala koja je dodelila drugu nagradu za najbolji igrani film u selekciji Panorama.

U ulozi nesrećne majke Ane, koja se u potrazi za nestalim detetom susreće s brojnim teškoćama i preprekama u vidu sudstva, policije, društva, našla se Snežana Bogdanović – najbolja glumica ovogodišnjeg Festa.

„Snežana je ispred kamere postala druga osoba, ne štedeći se i ne plašeći se da se potpuno poništi i prepusti Ani i da u tom procesu ponekad gotovo povredi sebe. Potpuno predavanje. Ona je drug, borac i veliki glumac“, naglašava reditelj Miroslav Terzić.

U ostalim ulogama u filmu Šavovi pojavljuju se Marko Baćović, Vesna Trivalić, Jovana Stojiljković, Jelena Stupljanin, Pavle Čemerikić i drugi.

broj komentara 0 pošalji komentar