Kako uz psa učiti ljubav

Jedini zatvor na svetu koji ima prihvatilište za pse nalazi se u Srbiji, u okviru Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Zahvaljujući tome nastao je dokumentarni film „Komanda ljubav“ koji govori o rehabilitaciji osuđenika kroz interakciju sa psima i radionice kreativnog pisanja.

Autorka filma Komanda ljubav je Marina Kovačević, koja se već duže vreme bavi rehabilitacijom osuđenih lica kroz umetnost i inovativne zatvorske prakse, a direktorka je Instituta za performativne umetnosti i socijalni rad.

Gostujući u Jutarnjem programu, autorka filma naglašava da se ideja za film gotovo sama nametnula. Upravnik zatvora u Sremskoj Mitrovici imao je želju da uradi nešto korisno za ljude koji se nalaze na izdržavanju kazne, tako je u saranji i uz pomoć nemačke organizacije „Help“ i Misije OEBS-a u Srbiji ostvaren projekat „Prihvat za novi život“.

„Osuđenici su uz prave instruktore imali priliku da nauče i „komande ljubavi“, ali i osnovne pojmove u treningu dresure pasa. Na kraju ovog programa dobiće sertifikat uz koji mogu kasnije, po isteku kazne, da nađu zaposlenje u nekom zaloškom vrtu ili pak mogu sami da otvore svoj pet centar“, objašnjava autorka filma.

Reč je o jedinstvenom programu koji je ujedno i jedan od najuspešnijih penoloških zatvorskih programa. Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici je treći zatvor u Evropi koji ima ovaj program.

Autorka filma, Marina Kovačević, do sada je realizovali nekoliko uspešnih projekata resocijalizacije osuđenih lica. Između ostalog i predstavu Zapisi iz ćelije br 12 po romanu Dostojevskog sa osuđenicima Okružnog zatvora u Beogradu, kao i predstavu Njena priča sa osuđenicama u ženskom zatvoru u Požarevcu.

„Dugo radim ovaj posao i predivan je osećaj kada ljudima priđete na drugačiji način, kada kroz ovakve programe probudite ono dobro u njima. Umetnost i ovakvi inovativni programi jesu put u takve promene“, ističe Kovačevićeva.

Osuđenici su bili oduševljeni ovim projektom zato što su, kako kaže jedan od učesnika, pre svega, imali utisak kao da nisu u zatvoru. Imali su prilike da dva sata dnevno provedu uz svog psa, odnosno najboljeg prijatelja, a da na radionicama pišu o tim iskustvima. Imali su priliku da verbalizuju svoja osećanja.

Autorka filma „Komanda ljubav“ na kraju gostovanja u Jutarnjem programu, naglašava da joj je od dragocene pomoći u realizaciji ovog filma bila Upravi za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde koja je dozvolila realizaciju ovako revolucionarnog programa. Pored toga, veliku pomoć joj je prižio i upravniku Kazneno-popravnog zavoda, Aleksandar Alimpić, koji je imao viziju kako da uradi nešto dobro, kako za ljude koji se nalaze na izdržavanju kazne, tako i za lokalnu zajednicu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 13. mar 2019, 17:20) - Dragan S [neregistrovani]

Lepa vest

Bas lepa vest a ja verujem da ce biti koristi od ovoga jer druzenje ljudi sa zivotinjama podstice u njima i jos neka osecanja koja su dobra i korisna za rehabilitaciju zatvorenika a i drugih koji zapadnu u neku emotivnu i psihicku krizu .Trebalo bi o ovome vise pisati jer ja verujem da je zanimljivo a pre svega korisno , ovo govorim iz licnog iskustva ali i onog sto sam procitao zanimajuci se za uzajamni odnos coveka i zivotinja , narocito u vezi covek , pas.