Festival novog filma i videa

Više od 100 filmova mladih umetnika, ali i afirmisanih autora biće predstavljeno tokom 16. Festivala novog filma i videa "Alternative film/video" u Domu kulture Studentski grad u Beogradu.

Dom kulture Studentski grad u Beogradu od 9. do 13. decembra biće centar eksperimentalnog i avangardnog stvaralaštva, najavio je organizator festivala Akademski filmski centar (AFC).

U sklopu 16. Festivala novog filma i videa "Alternative film/video" biće prikazano više od 100 ostvarenja mladih, ali i već afirmisanih autora.

Program je odabrala selekciona komisija čiji su članovi Danijela Purešević, Greg de Kir, Zoran Saveski i urednik AFC-a Miodrag Milošević.

U saopštenju organizatora ističe se da će na festivalu biti prikazani inovativni eksperimentalni, istraživački, avangardni, lični filmovi i video radovi mladih umetnika i afirmisanih autora u Internacionalnoj i Regionalnoj selekciji.

„Kao mesto susreta autora, teoretičara, kritičara i publike, festival ima cilj da zabeleži, teorijski definiše kretanja, ukaže na istinske vrednosti i podstakne nove stvaralačke mogućnosti u oblasti vizuelnih digitalnih medija", navodi se u saopštenju.

Na festivalu će osim takmičarskih selekcija biti organizovane i autorske selekcije i retrospektive, selekcije produkcijskih centara i festivala, predstavljanje novih inicijativa u regionu, audio-vizuelni performansi, video instalacije, izložbe, razgovori i diskusije.

Tokom festivala, više od 30 autora iz regiona i sveta biće smešteno u Studentskom gradu u Beogradu.

Žiri koji će odlučivati o nagradama čine Dušan Makavejev, Beatris Kobou, Hrvoje Turković i Jurij Meden.

Umesto dodele klasičnih nagrada, oni će odabrati filmove i video radove za „Listu značajnih ostvarenja festivala".

To priznanje daje autoru mogućnost da koristi rezidencijalni program AFC-a za produkciju svog narednog filma ili video rada.

Pored toga, biće dodeljene nagrade studentskog žirija i publike, kao i memorijalna nagrada „Ivan Kaljević".

broj komentara 0 pošalji komentar