Ciklus srpskih filmova šezdesetih godina

Najznačajnija filmskih ostvarenja iz šezdesetih godina prošlog veka kod nas biće prikazana u Spomen zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu. Na repertoaru filmovi reditelja Živojina Žike Pavlovića, Dušana Makavejeva i drugih.

Drugi deo Ciklusa srpskih filmova iz šezdesetih godina 20. veka, biće prikazan od 9. do 12. decembra u Spomen zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Ciklus srpskog filma šezdesetih godina 20. veka održava u okviru projekta Spomen zbirke Pavla Beljanskog "Hronika jednog muzeja i jednog vremena 1961 - 1971" i istoimene izložbe koja će u Spomen zbirci trajati do 24. januara 2010. godine.

Cilj projekta je ne samo da prikaže prvu deceniju rada Spomen zbirke kao muzejske institucije, već i da istakne događaje koji su obeležili kulturnu scenu u zemlji tokom sedme decenije.

U saradnji sa novosadskim kolekcionarem Peđom Protićem, napravljen je izbor najznačajnijih filmskih ostvarenja iz šezdesetih godina prošlog veka kod nas, a u drugom delu Ciklusa biće prikazani kratkometražni film "Triptih o materiji i smrti" (1960) i igrani "Kad budem mrtav i beo"(1967) reditelja Živojina Žike Pavlovića.

U okviru Ciklusa biće prikazani i filmovi "Prekobrojna" (1962) Branka Bauera, "Čovek nije tica" (1965) Dušana Makavejeva, "Igra ljubavi" (1967) Vladimira Momčilovića, "Delije" (1968) Miodraga Miće Popovića, "Zdravi ljudi za razonodu" (1971) reditelja Karpa Aćimovića i "Marš na Drinu" (1964) Živorada Žike Mitrovića.

broj komentara 0 pošalji komentar