Film „Teslin Narod“ premijerno prikazan u Njujorku

Dokumentarni film „Teslin Narod“, reditelja Željka Mirkovića, rađen u produkciji "Optimistik filma" i RTS-a, imao je sinoć veoma uspešnu premijeru u Njujorku, u "Sinema vilidžu" na Menhetnu.

U prepunoj sali ovog bioskopa nakon projekcije filma prisutnoj publici obratili su se i sami akteri filma Filip Bajović, Gordana Vunjak Novaković, Vladan Ivković, scenarista filma Miloš Rastović i reditelj Željko Mirković.

Nakon ove premijere Teslin Narod će se u "Sinema vilidžu" do 2. maja prikazivati svakog dana pet puta dnevno.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce „Apolo“ programa, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge, čije je ime utkano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“ , ali i zanimljivosti poput one da je čuvena „Dži Aj Džo“ igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja, Mihajla Pejića.

„Zašto Teslin Narod ? To je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. On je simbol koji ne traži geografsko objašnjenje. Teslin Narod se globalno prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas, imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju“, istakao je reditelj i producent Željko Mirković.

Glumac Džek Dimić izrazio je veliko zadovoljstvo što je u filmu glumio lik Tesle. 

Teslin Narod je priča o ljudima koji su sticajem različitih okolnosti u poslednja dva veka napuštali otadžbinu i ostvarivali se u SAD. Njihova ljubav prema zemlji koju su ostavili je ostala u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je još uvek vole", istakao je Džek Dimić.

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji "Optimistik filma" i RTS-a, na inicijativu "Tesla Science Foundation"  iz Filadelfije.

Film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Filmski Centar Srbije, "Go4Yu".

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 29. apr 2019, 16:25) - anonymous [neregistrovani]

Pojedini srbi....

Su mnogo veci od naroda..
Velikom srbinu narod je do koljena.
Kad on gazi ulicom. Narod bjezi u podrume.
( Da velikom srbinu ne uprlja cipele.)
Tesla nije bio veliki...
Tesla je samo bio iteligentan i pametan.
Na vrijeme je pobjegao u Ameriku.
Da veliki srbin ne zakvaci za njega.
Da nas bog dragi, spasi od velikih srba.
Da nam pomogne da pobjegnemo od onog najveceg...

(nedelja, 28. apr 2019, 05:02) - anonymous [neregistrovani]

SRBI, NISU MALI NAROD,

A POJEDINI SRBI, SU JOS , VECI ! BRAVO SRBIJO.