Mila Turajlić među 20 producenata u Kanu

U grupi dvadeset odabranih producenata koji će ove godine biti deo programa „Producent na potezu“ 2019.godine je i Mila Turajlić, nagrađivana srpska producentkinja i rediteljka.

Izabrani producenti će prisustvovati Kanskom filmskom festivalu, a Filmski centar Srbije (FCS) jedna je od institucija koja i ove godine podržava pomenuti program.

Jo Muhlberger, direktor "European Film Promotion", koji stoji iza programa „Producent na potezu“, ovim povodom je za portal "Film New Europe" rekao:

„Izabrani i pozvani producenti su često već veoma verzirani po pitanju međunarodnih koprodukcija kao važnog sredstva za finansiranje njihovih projekata. Svake godine imamo nove talente iz regiona Centralne i Istočne Evrope koji se kvalifikuju za ovaj naš program i čije međunarodne koprodukcije pronose duh evropskog filma širom sveta“.

Mila Turajlić je producentkinja i rediteljka dokumentarnih filmova čija su ostvarenja učestvovala na festivalima Trajbeka, Venecija, HotDocs... i imala bioskopsku distribuciju u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i širom bivše Jugoslavije.

Njen najnoviji film, Druga strana svega, prva je koprodukcija kanala HBO sa Srbijom.

Ovaj film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2017. godine, a potom je na prestižnom festivalu „IDFA“ osvojio glavnu nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Druga strana svega je osvojila 26 nagrada i nominovana je  za nagradu „LUX“ evropskog parlamenta.

Debitantski dokumentarni film Mile Turajlić, Cinema Komunisto, prikazan je na više od 100 festivala i ovenčan je sa 16 nagrada, uključujući i nagradu „Gold Hugo“ i Međunarodnu nagradu „FOCAL“ za kreativnu upotrebu arhivske građe 2011. godine.

Njen najnoviji rad je serija video instalacija zasnovanih na arhivskoj građi koju je odabrao muzej „MoMA“ u Njujorku za njihovu sveobuhvatnu izožbu jugoslovenske modernističke arhitekture.

Mila Turajlić je stekla producentsko iskustvo radeći na celovečernjim filmovima Braća Blum, Rajana Džonsona i Apokalipto, Mela Gibsona.

Trenutno je u produkciji svog novog dokumentarnog filma o snimatelju predsednika Tita koji je snimao i rađanje Pokreta nesvrstanih.

broj komentara 0 pošalji komentar