Film „Teslin Narod“ premijerno prikazan u Los Anđelesu

Dokumentarni film Teslin Narod, reditelja Željka Mirkovića, rađen u produkciji „Optimistik filma“ i RTS-a, imao je sinoć veoma uspešnu premijeru u Los Anđelesu, u "Laemmle Music Hall Cinema", na Beverli Hilsu.

U prepunoj sali ovog bioskopa nakon projekcije filma prisutnoj publici obratili su se Ana Švabić ispred ASAP-a, i akteri filma Peter Bogdanović, Ana Tea Bogdanović, Nina Monte Karp, Rik Kvin, direktor fotografije Ognjen Rudović i reditelj Željko Mirković.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce „Apolo" programa, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge, čije je ime utkano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca" , ali i zanimljivosti poput one da je čuvena „Dži Aj Džo" igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja, Mihajla Pejića.

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji "Optimistik filma" i RTS-a, na inicijativu "Tesla Science Foundation"  iz Filadelfije.

Film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Filmski Centar Srbije, "Go4Yu".

broj komentara 0 pošalji komentar