Delo Želimira Žilnika oduševilo francusku publiku

Dani Želimira Žilnika u pariskom Boburu, jedna od dosad najvećih retrospektiva nekog reditelja iz Srbije u Francuskoj, završava se 12. maja. Ovaj kulturni događaj izazvao je veliku medijsku pažnju.

Izraženo u ciframa, na Danima Želimira Žilnika u Pariz, prikazano je 23 filmska i televizijska dela. Kapitalna ostvarenja crnog talasa, tribine nakon projekcija i stručna predavanja. Dobar odaziv publike i velika medijska pažnja.

„Ljudi su ovde shvatili da je on taj izgubljeni link između avangarde i istorije, dragoceni link između pravaca koji trenutno postoje i onoga što može da bude“, ističe Boris Nelepo, filmski kritičar.

Prestižni francuski nedeljnik Telerama, sa tiražom od pola miliona primeraka, Žilnika otkriva naslovom Nepoznati genije. Državna televizijska stanica TV5 u emisiji od 64 minuta detaljno analizira njegovu retrospektivu i delo. Nezavisni Ankoruptibl ga proglašava događajem nedelje, a Liberasion na kraju velikog teksta ističe:

„Akutan. Slobodan predrasuda. Velikodušan do besa. Neposlušan“.

„Sve nas je to jako šokiralo. Totalna sloboda, revolucija koju nam približava dokumentaristički, a istovremeno i umetničkom imaginacijom. Po svemu tome i reakcijama medija pokušali smo da svedemo račune te neverovatne estetike, naglašava Žudit Revol Dalon, selektorka filmskog programa u Boburu.

Istraživani su, takođe, uticaji francuskog crnog talasa na njegova dela i tako sve do današnje Evrope izbeglica i ksenofobije.

Posle Buenos Ajresa, Lisabona i Sankt Petersburga, ova pariska je već četvrta velika retrospektiva srpskog reditelja u formatu kakav Srbija još nije organizovala.

broj komentara 0 pošalji komentar