Treći „Kustendorf" od 13. do 19. januara

Više od 300 filmova mladih reditelja prijavljeno za treći po redu festival „Kustendorf", koji će se od 13. do 19. januara održati na Mokroj Gori. Specijalni gost festivala Džoni Dep.

Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf", treći po redu, biće održan od 13. do 19. januara 2010. godine u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji producentske kuće "Rasta Film International" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, najavljeno je na sajtu tog festivala.

Manifestacija koju je osnovao reditelj Emir Kusturica posvećena je budućim filmskim stvaraocima, kao i velikim savremenim autorima, a glavni gost ove godine biće glumac Džoni Dep.

Za takmičarski program festivala prijavljeno je više od 300 filmova mladih reditelja i studenata filmskih škola širom sveta. Raznolikost tema i žanrova i visok kvalitet tih filmova, kako se navodi na sajtu, osiguraće da takmičenje za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje bude uzbudljivo i napeto.

Predsednik žirija biće poznata autorka stripova i rediteljka Marđan Satrapi (koja je oduševila filmofile dugometražnim animiranim "Persepolisom"), a članovi su filmska producentkinja i autorka Sara Drajver i holivudski producent Džonatan Vajsgal.

Program "Retrospektiva velikana" ove godine je posvećen slavnom glumcu Džoniju Depu, koji će u Drvengradu održati nekoliko radionica za studente, učesnike takmičarskog programa.

U izboru njegovih filmova biće prikazani "Edvard Makazoruki" (Edward Scissorhands, iz 1990), "Arizona drim" (Arizona Dream), u režiji Kusturice (1993) i "Doni Brasko" (1997).

Program "Savremene tendencije" predstaviće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i njihove autore - goste festivala, koji će nakon projekcija svojih filmova održati radionice.

U sedam dana biće prikazana ostvarenja kao što je film "O Eli" iranskog reditelja Asgara Farhadija koji je osvojio nagradu za najbolju režiju (Srebrni medved) na berlinskom filmskom festivalu 2009. godine, zatim film Fatiha Akina "Soul Kitchen", dobitnik specijalne nagrade žirija na filmskom festivalu u Veneciji 2009. godine, "Vreme koje preostaje" Elije Sulejmanija, "Afera 'Zbogom'" Kristijana Kariona, "Car" poznatog ruskog režisera Pavela Lungina, "Zakopane tajne" mlade tunižanske rediteljke Radže Amari i najnoviji film Džima Džarmuša "Granice kontrole".

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, održavaće se koncerti brojnih muzičkih grupa kao sto su: "Global.Kryner" iz Austrije, francusko-španski sastav "Festicultores Troupe", "Rubl" iz Rusije, špansko-italijanska atrakcija Tonino Carotone i poznata turska pevačica Ajnur.

Iz Srbije nastupaju Vlada Maričić, grupa "Vrelo" i na kraju - domaćin Emir Kusturica i "The No Smoking Orchestra".

broj komentara 0 pošalji komentar