Počela trka za Zlatnu palmu na festivalu u Kanu

Premijerom zombi komedije proslavljenog američkog reditelja Džima Džarmuša „Mrtvi ne umiru“, u Kanu je svečano otvoren 72. filmski festival. Za Zlatnu palmu najuticajnijeg svetskog festivala, takmiči se 21 film.

Kan i filmovi – 72. put kao savršen spoj politike i romantike. Tako ga opisuje prvi čovek festivala Tjeri Fremo. Ipak, dominiraju teške priče o mafijaškim pokajnicima u Italiji, kriminalnom pariskom podzemlju, belgijskom tinejdžeru koji se priduružuje islamskim ekstremistima, teškom životu radničke klase.

Sa novim, starim temama vraćaju se stari znanci Ken Louč, Terens Malik, Verner Hercog, Kventin Tarantino, Pedro Almodovar, a njihove filmove ocenuje žiri predvođen oskarovcem Alehandrom Gonzalesom Injarituom.

„Uzbuđen sam sam što ću sa svojim prijateljima u žiriju imati priliku da u ovih desetak dana delim, pre svega, osećanja... Jer, ne bih ovo nazvao prosuđivanjem, ne volim da sudim o filmovima. Želim da nas ovi filmovi dotaknu, pokrenu nam srca, a onda da se nađemo na istoj frekvenciji i odlučimo koji je najbolji“, rekao je reditelj Alehandro Gonzales Injaritu.

Od Eltona Džona koji predstavlja biografski film Roketmen, do Dijega Maradone, legendarnim imenima pridružiće se i Silvester Stalone, koji će promovisati peti nastavak serijala Rambo, i harizmatični Alen Delon, laureat počasne Zlatne palme za životno delo.

Dva srpska filma koje smo sa optimizmom čekali da vidimo na Kroazeti, nisu uspela da uđu u programe festivala u Kanu. Osim na štandu Filmskog centra Srbije i projekcijama na Maršeu, našu kinematografiju predstavljaju Mila Turajlić, kao odabrana učesnica programa „Producent na potezu" i Maša Šarović čiji je kratki film deo omnibusa koji otvara program 15 dana autora.

broj komentara 0 pošalji komentar