„Pad američkog carstva“ od 16. maja u bioskopima

Film kanadskog oskarovca, reditelja Denija Arkana, „Pad američkog carstva“, predstavlja svojevrsnu kritiku savremenog potrošačkog društva i devalviranja vrednosti u kapitalističkom sistemu u kojem je jedini društveni motor novac. Od 16. maja, ovo hvaljeno ostvarenje, počeće da se prikazuje u bioskopima širom zemlje.

Arkan postavlja novac kao koren svih problema, kao tema koja se stalno provlači kroz njegove filmove, ukazuje na problem miliona ljudi koji spavaju na ulicama Montreala i upire prstom na velike korporacije koje stvaraju nejednakosti u savremenom svetu.

Radnja filma prati Pjera-Pola, doktora filozofije, koji radi kao dostavljač ne bi li sebi obezbedio pristojan život. Autor ga u filmu stavlja pred moralnu dilemu karakterističnu za sva moderna društva 21. veka – izabrati novac ili lični integritet.

Kritika je nepodeljeno podržala ovaj film koji na zabavan način kombinuje triler, komediju, čak i romansu u svetu u kojem korporacije na razrađen način izbegavaju da plate porez, praveći time još dublje socijalne razlike među ljudima.

Veliku glumačku podelu predvode poznati kanadski glumci Aleksandr Landru, Maripjer Morin, Maksim Roj i Vinsent Leklerk.

broj komentara 0 pošalji komentar