Paštrik, drugi deo odbrane časti

„Ratne priče sa Paštrika“ drugi film u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Vojnofilmskog centra „Zastava film“, televizijsku premijeru će imati na Prvom programu RTS-a 26. maja, na dvadesetogodišnjicu bitke.

Bitka na Paštriku, drugi je deo kopnene ofanzive koju su iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu OVK teroristi u saradnji sa NATO snagama i regularnim jedinicama vojske Albanije.

O herojskim borbama Vojske Jugoslavije, u filmu svedoči više od 30 sagovornika, oficira, vojnika, rezervista i dobrovoljaca, pripadnika 549. motorizovane brigade.

„Nije lako izgubiti vojnika, prijatelja, druga. Bilo nam je teško i kad smo morali da se izmestimo sa Kosova i da se prebacimo na teritoriju Srbije, gledajući one izbegle Srbe koji su išli sa nama, jer nisu smeli da ostanu bez zaštite svoje vojske. Možda će neko nekad i oprostiti to ali mi moramo da se sećamo i da pamtimo šta je bilo tog proleća 1999. godine", rekao je zastavnik Goran Nikolić. 

„Mislim da gledaoci nisu znali šta se na Košarama zaista dešavalo, a ako nisu znali kako je bilo na Košarama, tek će se iznenaditi kad saznaju šta se dešavalo na Paštriku“, navela je autorka filma Slađana Zarić.

Sve ovo što RTS radi je, kako kaže, pokušaj da se ispriča jedna junačka priča koja se dešavala na granici sa Albanijom 1999. godine i da se ljudima koji su se hrabro borili i uradili veliku stvar kaže još jednom: „Hvala.“

„Nadamo se da će gledaoci sa istim interesovanjem pratiti i drugi deo ovog serijala. Film će biti prikazan i u Domu garde 23. maja za učesnike borbi i novinare“, rekla je Zarićeva.

Prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina, da nije bilo pobeda na Košarama i Paštriku, ne bi bilo Kumanovskog sporazuma o prekidu neprijateljstava, već bi usledila bezuslovna kapitulacija.

„Iz bezuslovne kapitulacije ne proizilazi ni Rezolucija 1244, ni pregovori, a ni nada Srbije da može da se bori za Kosovo i Metohiju i Srbe koji tamo žive. Tu nadu su izborili pripadnici vojske Jugoslavije“, istakao je Vulin.

Rekonstrukcije i dramatizacije događaja bitke na Paštriku snimane su na planinskim vencima oko Dimitrovgrada, Pirota i Niša i na vojnom poligonu Pasuljanske livade.

Dokumentarni film hronološki prati događaje od napada na karaulu Gorožup do povlačenja naše vojske posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Autorka filma je Slađana Zarić, direktori fotografije – Petar Vujanić i Žarko Pekez, montažer Bojan Perišić, producenti Snežana Rodić Sinđelić i potpukovnik Goran Ikonić, novinar Vesna Ilić, dizajner zvuka Bojan Mangović, a kompozitor Vladimir Tošić.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. jun 2019, 23:17) - Tihomir [neregistrovani]

tihi1991@yahoo.com

Da nisu ovi heroji izdržali i odbili sve napade na albanskoj granici,nebi mi dobili tapiju Ujedinjenih Naroda 1244 u kojoj nam stisnutih zuba agresori Amerikanci,Britanci i Francuzi priznaju pravno,da je Kosovo naše.I to bez saglasnosti Rusije i Kine ne mogu nikako da promene.Naši vojnici,policija i političari su tada izvukli maksimum.Treba biti objektivan i to priznati.

(četvrtak, 23. maj 2019, 08:30) - Nikola [neregistrovani]

Sve uzaludno

Dobijali bitke a izgubili sve ratove. političari su nas izdali

(četvrtak, 23. maj 2019, 08:26) - anonymous [neregistrovani]

Ispravka

Svaka cast za film.
Sto je slavna vojska odranila poslije su politicari potpisivali kapitulacije

(utorak, 21. maj 2019, 16:41) - Жељко [neregistrovani]

Свака част

Одлична продукција у првом делу, не сумњам да ће тако бити и у другом. Једно велико ХВАЛА свима који су учествовали у тим борбама, а Вама што сте снимили ове игране документарце, могли сте и раније, много је бораца било разочарано тоталним не знањем и небригом за судбине наших ветерана.
...Требали су они да буду у посебном строју на паради у Нишу, тј. пажња да им се посвећује у свакој прилици, јер не заборавите да "Битка за Космет" још увек траје.

(utorak, 21. maj 2019, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

srba

gde je ovaj film do sada !!! zasto ?? sta je to sto se danas promenilo od tog dana ????

(utorak, 21. maj 2019, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

Bravo za redakciju RTS a

Herojska bitka na karauli Kosare sa nadmocnijim neprijateljem pokazuje herojstvo momaka od 19.god.i starijih u neravnopravnoj bici za svoju zemlju.Mnogo je mladih ljudi poginulo a da ni porodice nisu zasnovali.Gradjani svoh mesta iz kojih su poginuli ovi golobradi mladici moraju dobiti ime ulice u svom mestu i spomenik kako bi trajno ostalo secanje na njih.To je najmanje sto mozemo uciniti za njihove porodice.U Srbiji stoji puno spomenika od Prvog svetskog rata preko Drugog do NATO bombardovanja SRJ 1999.god.Jedino tako nas lodsecaju na sve strahote kroz koji je prosao ovaj narod u poslednjih 100 godina.