Gvido i njegove žene

Danijel Dej-Luis u filmu "Devet" tumači lik režisera Gvida Kontinija, suočenog sa krizom srednjih godina koja guši njegovu kreativnost i uvodi ga u mnoštvo složenih ljubavnih veza. Dok se muči da završi najnoviji film, Gvido mora da izbalansira odnose sa bitnim ženama iz njegovog života...

"Nine" („Devet") je mjuzikl režisera Roba Maršala, zasnovan na istoimenom mjuziklu iz 1982. godine, nagrađenom Tonijem, koji opet za osnovu ima italijansku predstavu Marija Fratija, urađenu prema filmu Federika Felinija „Osam i po".

Film ima impozantnu postavu: u njemu glume oskarovci Danijel Dej-Luis, Džudi Denč, Nikol Kidman, Marion Kotijar, Penelope Kruz i Sofija Loren, dobitnica Zlatnog globusa Kejt Hadson i Fergi, pevačica nagrađena Gremijem.

Felinijevo remek delo iz 1963. godine, kroz maštarije i košmare, prikazuje šta se dešava „u glavi" režisera Gvida, koji ima „kreativnu blokadu".

U novoj verziji, Danijel Dej-Luis igra Gvida, koji je sada više „potrošen" i zasićen životom ženskaroša.

Priča je ponovo smeštena u Rim sredinom šezdesetih, gde Gvido Kontini treba da započne snimanje filma, iako još nema scenario.

Očajan, Gvido beži u banju na obali mora, a sledećeg dana tamo mu se pridružuju ljubavnica (Penelope Kruz), zahtevni producent i filmska ekipa, a zatim i supruga (Marion Kotijar).

Ubrzo, u Gvidovoj mašti se materijalizuju sve žene iz njegovog života...

Novo ostvarenje režisera Roba Maršala (koji je za „Čikago" nominovan za Oskara za najbolju režiju) kritičari su većinom negativno ocenili.

Kritičari ističu da, za razliku od Felinijevog remek-dela, „Devet" nudi površnu sliku istrošenog ljubavnika kome je ponestalo ideja.

Iako je glumačka ekipa sastavljena od samih zvezda, ocena je da njihov talenat nije iskorišćen, a da je „nemaštovita muzika loše iskombinovana sa melodramatičnim scenama".

Film "Nine" premijerno će biti priazan 18. decembar u SAD, dok će se u srpskim bioskopima prikazivati od 4. februara 2010. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar