„Černobilj“, nova serija o kojoj bruji čitav svet

Američko-britanska serijska drama „Černobilj“ postala je najbolje ocenjeni program televizije HBO, a kritičari i gledaoci utrkuju se u pohvalama.

Černobilj je mini-serija, a prva epizoda emitovana je 6. maja i odmah je privukla veliku pažnju. Scenario potpisuje Kreg Mejzin (Mamurluk 2 i 3), dok je režija poverena Johanu Renku (Čista hemija).

Serija je do sada zaradila ocenu 9,7 na IMDB, dok je na Roten tomejtosu čak 96 odsto kritičara i gledalaca ocenilo pozitivno.

Retko ko je ostao ravnodušan na izuzetnu produkciju i fantastične scenografije koje neverovatno verno dočaravaju ondašnje prilike, kao i maestralno napisan scenario i likove.

U centru svega je veoma darovita glumačka postava, koju predvode Džered Haris, Emili Votson, Stelan Skarsgard, Džesi Bakli, Pol Riter...

Bazirana na istinitoj priči, serija najvećim delom prati šta se dešavalo tokom najgore nuklearne katastrofe u istoriji, aprila 1986. godine u današnjoj Ukrajini.

Serija prati sovjetskog nuklearnog fizičara Valerija Legasova, prvu osobu koja shvata šta će se desiti, sovjetskog zamenika premijera Borisa Ščerbina i Ulanu Komjuk, takođe nuklearnu fizičarku koja pokušava da odgonetne razlog katastrofe.

Mini-serija ima pet epizoda, a poslednja će biti emitovana 4. juna.

broj komentara 29 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. jun 2019, 03:59) - Amra [neregistrovani]

Bez naslova

Imate na "Gledalici".

(utorak, 04. jun 2019, 13:43) - Zoran [neregistrovani]

Glupost

Gluplju seriju nisam gledao u životu. Čista anti ruska propaganda. Bolje da su snimili šta su uradili nama. Onkološki institut pun bolesnika od raka. Od male dece, već bez kose, ljudi srednjih godina. Pacijenata koje dovoze na kolicika u zadnjem stadijumu. Verujte mi znam veoma dobro šta je rak i da je to velika patnja, ostao sam uz moju suprugu do kraja. Snimite šta ste nama uradili.

(utorak, 04. jun 2019, 13:15) - Zoki [neregistrovani]

Treća sezona

Treću sezonu će snimiti u Srbiji, posledice osiromašenog uranijuma. Umiremo kao pilići od raka. Preminula mi je supruga, drag prijatelj. Poznata javna ličnost boluje od raka.

(utorak, 28. maj 2019, 21:26) - Zeljko [neregistrovani]

Molim

Kako molim te da pogledam serije gde god otvorim nista samo ovi trajleri

(ponedeljak, 27. maj 2019, 14:07) - Miša [neregistrovani]

Černobilj

Najbolja serija u poslednjih 5 godina, nadam se nastavku serije. Prvi put mi se dešava da ne mogu da sačekam 7 dana na novu epizodu. Takođe, preporučujem knjigu "Černobiljska molitva" koju je napisala dobitnica Nobelove nagrade Svetlana Aleksijevič.

(ponedeljak, 27. maj 2019, 13:38) - srecko [neregistrovani]

odlicna

iskreno receno ja sam se odusevio do sada emitovanim epizodama. serija govori kako su sovjetske vlasti u pocetku pokusale da prikriju katastrofu i koliko je zivota to prikrivanje odnelo. npr vatrovasci koji gase pozar iznad reaktora sa vodom ne znajuci da time bukvalno nista ne postizu osim sto se izlazu radijaciji. Sdruge strane imamo ljude koji shvataju situaciju ali koji zbog prikrivanja i potcenjivanja od visokih funkcionera nisu odma bili u mogucnosti da pomognu. nevidim nikakvu zapadnjacku propagandu ovde, sceni sa rudarima sam se malo nasmejao (otac i deda su mi radili u rudniku).
na zalost istina je da mnogi tada nisu shvatali situaciju, cak su tada u skandinavskim zemljama bolje bili upuceni u situaciju nego u Sssr-u.
ne ponovilo se, ni slicna nesreca a ni takav politicki rezim.
za mene je jedina mana serije to sto nije na ruskom.

(ponedeljak, 27. maj 2019, 08:22) - anonymous [neregistrovani]

Re: ...

Da, gori su ovi sto snimaju seriju nego oni koji su dozvolili najvecu tragediju u istoriji sveta. Bravo.

(ponedeljak, 27. maj 2019, 08:15) - anonymous [neregistrovani]

Чернобиљ

Сигурно најбоља серија ове године, ово је нешто невероватно. Буквално ни најмања грешчица. Могли су додуше да сниме на руском/украјинском, али добро, општи утисак је феноменалан. Иначе није за оне са слабијим стомаком.

(ponedeljak, 27. maj 2019, 08:01) - anonymous [neregistrovani]

Re: glupost

Ti ne pricaj gluposti i odgledaj seriju. Nema veze sa tvojim "pametnim" komentarom.

(ponedeljak, 27. maj 2019, 07:58) - anonymous [neregistrovani]

Serija

Bukvalno jedna od najboljih serija koje sam gledao- atmosfera straha, tuge, zbunjenosti, sve ukomponavno sa nekompetentnoscu vlasti da se nose sa ovim problemom i nespremnosti istih da slucaju strucnjake, kako bi delovalo da za takav propust oni licno nisu odgovorni. Od mene cista desetka!!