Reditelj Erik Laven gost Beograda i Festivala francuskog filma

Od 28. maja do 1. juna u Kombank dvorani održaće se novoosnovani Festival francuskog filma. Gost festivala biće francuski reditelj Erik Laven čiji će film „Bez filtera” otvoriti ovaj filmski događaj.

Erik Laven poznati je autor komercijalnih francuskih komedija koje okupljaju najpoznatije francuske glumce.

Karijeru je započeo na televiziji, pišući scenarija za najčuveniju parodiju vesti Les guignols de l'info na „Kanalu +“. Pisao je i scenario za najuspešniji sitkom iz 2000. godine, seriju „H“ s glumcem Džamelom Debuzom.

Godine 2008. snima svoj prvi dugometražni film, Poltergej, parodiju na čuveni horor film Poltergajst. Nakon toga niže filmove koji doživljavaju veliki uspeh kod francuske publike.

Njegovo ostvarenje Bez filtera prati priču Beatris, koja sa porodicom proslavlja objavljivanje svoje knjige: ona priča o nesreći koja je zadesila njenog muža Frederika. Iako je postao slep on je zabavan i zavodljiv, potpuno nepredvidljiv. Međutim ova knjiga postaje interesantna i grupi njihovih poznanika jer, iako je Beatris izmenila imena, svaki njihov prijatelj pokušava da pronađe sebe u opisanim likovima.

Domaća publika na Festivalu francuskog filma imaće prilike da vidi i ostvarenja sa ovogodišnjeg Kanskog festivala, film Laka devojka (Une Fille Facile/An Easy Girl) rediteljke Rebeke Zlotovski kao i film Sibil (Sibyl) rediteljke Žistin Triet, koji će biti prikazan poslednje večeri Festivala francuskog filma, 1. juna.
 
U glavnom programu biće prikazan i dokumentarac, poslednji film rediteljke Anjes Varde (Varda By Agnes) koji je premijeru imao je na Berlinalu ove godine. 

Među ostalim filmovima na festivalu će biti prikazana i ostvarenja Jaovo putovanje (Yao) reditelja Filipa Godoa, Kazanova, poslednja ljubav (Casanova, Last Love) reditelja Benoa Žakoa, Osećam se dobro (I Feel Good) reditelja Benoa Delepina i Gustava Kervena, 15 minuta rata (L'intervention/15 Minutes Of War) reditelja Freda Grivoa.

Pored glavnog programa od 28. maja do 1. juna u Kombank dvorani biće prikazana i retrospektiva filmova rediteljke Anjes Varde.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kombank dvorane. Cene karata su 400 dinara po projekciji u okviru glavnog programa, a za filmove Anjes Varde cena će biti simboličnih 100 dinara.

broj komentara 0 pošalji komentar