Svečano otvoren Festival francuskog filma

Uz prisustvo ljubitelja francuske kinematografije sinoć je, u Kombank dvorani počeo prvi Festival francuskog filma.

Francuski reditelj Erik Laven čiji je film Bez filtera (Chamboultout/No filter) otvorio ovaj filmski događaj pozdravio je publiku i u duhu komedije koja mu je svojstvena najavio početak jedne lepe srpsko-francuske saradnje.

Prisutnima se obratio i ambasador Republike Francuske u Srbiji gospodin Frederiko Modoloni, kao i glumci Tamara Krcunović i Radivoje Raša Bukvić, „kumovi“ festivala.

Bez filtera, reditelja Erika Lavena, prati priču Beatris, koja proslavlja objavljivanje svoje knjige u kojoj priča o nesreći njenog muža. Iako je postao slep Frederik je zabavan i potpuno nepredvidiv – bez filtera.

„Scenario za film je nastao u vozu na putu ka Marseju. Delimično je zasnovan na istinitoj priči. Moja prijateljica, sa časova tenisa, napisala je knjigu u kojoj je govorila o svojim prijateljima, a njima se to baš i nije dopalo“, rekao je reditelj Laven.

Domaća publika imaće prilike da vidi i ostvarenja sa ovogodišnjeg Kana, film Laka devojka (Une Fille Facile/An Easy Girl) rediteljke Rebeke Zlotovski kao i film Sibil (Sibyl) rediteljke Žistin Triet, koji će biti prikazan poslednje večeri Festivala francuskog filma, 1. juna.

U glavnom programu biće prikazan i dokumentarac, poslednji film rediteljke Anjes Varde Varda By Agnes, koji do sada nije prikazivan kod nas, a svoju premijeru imao je na Berlinalu ove godine.

Među ostalim filmovima na Festivalu će se naći još ostvarenja, kao što su: Jaovo putovanje (Yao) – Filipa Godoa, Kazanova, poslednja ljubav (Casanova, Last Love) – Benoa Žakoa, Osećam se dobro (I Feel Good) – Benoa Delepina i Gustava Kervena, 15 minuta rata (L'intervention/15 Minutes Of War) – Freda Grivoa.

Pored glavnog programa od 28. maja do 1. juna u Kombank dvorani biće prikazana i retrospektiva filmova rediteljke Anjes Varde. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kombank dvorane.

Cene ulaznica su 400 dinara po projekciji u okviru glavnog programa, a za filmove Anjes Varde cena će biti simboličnih 100 dinara.

broj komentara 0 pošalji komentar