„Teslin narod“ uvršten u najznačajnije arhive SAD

Dokumentarni film „Teslin narod“, reditelja Željka Mirkovića, rađen u koprodukciji "Optimistic film"-a i RTS-a uvršten je u najznačajnije arhive u vodećim institucijama u SAD.

Ostvarenje Teslin narod je poslednjih meseci bio na američkoj turneji, koju je započeo u martu u Pitsburgu na Festivalu srpskog filma, koji organizuje "Serb National Federation" (SNF). Film je tom prilikom dobio nagradu SNF Spirit Award.

Pred punom salom prikazan je i u Njujorku, Ohaju, u Klivlendu na smotri "Serbian Heritage Film Festival", kao i u Masačusetsu, u Bostonu, u Crkvi Sveti Sava. Veoma uspešnu premijeru imao je i u Los Anđelesu, kojoj su prisustvovali i akteri filma – čuveni reditelj Piter Bogdanovič i njegova sestra, producentkinja, Ana Tea Bogdanovič.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, jedinu ženu člana Njujorške akademije nauka Gordanu Vunjak Novaković, srpske inženjere, tvorce programa „Apolo“, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi 100 znamenitih Amerikanaca, ali i zanimljivosti poput one da je čuvena dži-aj-džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

„Zašto Teslin narod? Teslin narod je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. Simbol koji ne traži geografsko objašnjenje, nego se prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas, imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju“, istakao je reditelj i producent Željko Mirković.

Glumac Džek Dimić veoma je zadovoljan što je u filmu igrao lik Tesle: „Teslin narod, reditelja Željka Mirkovića, je priča o ljudima koji su sticajem različitih okolnosti u poslednja dva veka napuštali otadžbinu i ostvarivali se u SAD. Njihova ljubav prema zemlji koju su ostavili je ostala u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je još uvek vole. Tamo daleko...“

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji "Optimistic film"-a i RTS-a, na inicijativu fondacije "Tesla Science Foundation" iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Filmski Centar Srbije, "Go4Yu".

Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić.
U filmu se pojavljuje više od 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili Sjedinjene Američke Države. Film traje 83 minuta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 30. maj 2019, 14:11) - Rada Novi Sad [neregistrovani]

Poštovanje

Gledala sam skoro sve emisije i zaista je sve,od ideje do sprovodjenja,odlično!
Sa stilom i sa ljubavlju o svom rodu...
Srećna sam da ima entuzijasta i da svako vreme iznedri dobre i plemenite ljude.
Radujem se da je ovaj trud dobio ovakve ocene i zasluženo priznanje.