„Noć srpskog filma“ u 32 grada Srbije

U okviru nove jednodnevne manifestacije „Noć srpskog filma“, koja će se na inicijativu Filmskog centra Srbije, u partnerstvu sa više od četrdeset lokalnih bioskopa, održati 5. juna u 32 grada u Srbiji, na programu će biti četiri dugometražna igrana filma i isto toliko kratkih filmova, najavili su organizatori.

Tokom jedne večeri, u više od četrdeset bioskopa, biće prikazani najgledaniji domaći filmovi: Južni vetar, reditelja Miloša Avramovića, Taksi bluz, Miroslava Stamatova, Kralj Petar Prvi, Petra Ristovskog i dečiji film Zlogonje, Rajka Miljkovića. 

Film Južni vetar govori o životu Petra Maraša, pripadnika beogradske automobilske mafije koji napušta roditeljski dom i s dugogodišnjom devojkom Sofijom se useljava u svoj novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni "Car", dobro "radi".  Posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme.

Taksi bluz je ljubavna komedija a istovremeno i uzbudljivi "road movie". Glavni junak je je Marko (42), simpatični ali propali dramaturg koji godinama radi kao taksista. Film prati njegove avanture tokom jedne urnebesne noći. Naizgled jedan normalan dan na poslu će se pretvoriti u haos kada se u njegova kola ušunja dečak Damir, koji je pobegao iz doma za nezbrinutu decu i koji je u potrazi za svojim ocem.

Popularizacija srpskog filma 

Film Kralj Petar Prvi vraća gledaoce u vreme kada se kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije.

Ostvarenje Zlogonje je priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred.

Takođe, u okviru manifestacije, biće prikazana i četiri kratkometražna filma, podržana sredstvima Filmskog centra Srbije, i to: igrani film Mališan, Danila Bećkovića, animirani film Eho, Koste Rakićevića i Boriše Simovića, dokumentarni Isti, Dejana Petrovića, i kratki studentski film Šafarikova 19, Lane Pavkov.

Cilj manifestacije je popularizacija srpskog filma, sa akcentom na one koji su podržani na konkursima Filmskog centra Srbije, kao i želja da se savremena srpska produkcija učini inspirativnom i pristupačnom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladima.

broj komentara 0 pošalji komentar