Nikola Pejaković dobio priznanje za najboljeg glumca na Festivalu u Berlinu

Scenarista i jedan od glavnih glumaca serije i filma „Meso“, Nikola Pejaković, proglašen je za najboljeg glumca 4. Festivala filmova jugoistočne Evrope koji je od 23. do 26. maja održan u Berlinu.

Žiri sastavljen od mladih umetnika, reditelja i scenarista odlučio je da u kategoriji „Najbolji glumac“ nagradu dodeli upravo Nikoli Kolji Pejakoviću, ističući kako je njegova uloga ostavila snažan utisak na njih, a da je film urezao „duboke tragove i u njihovo meso“. 

„Njegova gluma zapravo odskače od sveukupne tame kojom film odiše i zaslepljuje nas svojom lakoćom, ali i kombinacijom smirenosti i napetosti. Utisak, koji je ostavila Nikolina veština da ovaj kompleksni lik oživi, mora biti poštovan, i zato smo odlučili da ga nagradimo titulom najboljeg glumca“, navedeno je u odluci žirija koji čine Hanis Bagašov, Gledis Bica, Elizabet Korn i Maria Vitanova.

Film „Meso“ već dugo osvaja međunarodnu publiku na brojnim festivalima u Evropi, SAD i Kanadi, a scenarista Nikola Pejaković ističe da, iako nije reč o prvoj nagradi za ovo ostvarenje, uvek je dobro iznova shvatiti kako se rad naših umetnika ceni i van granica Balkana.

„Filmski projekat 'Meso' zaista živi svoj festivalski život, i nakon brojnih nagrada uvek me obraduju ovakva priznanja. Iako je ovog puta reč o kategoriji za najboljeg glumca, zasluge pripadaju celoj ekipi. Verujem da će publika pozitivno reagovati i na nastavak naše priče, koju donosimo kroz seriju „Kosti“ – drugi deo banjalučke trilogije“, rekao je Pejaković.

Već dva meseca traju snimanja serije „Kosti“, koja sa istim producentskim timom nastavlja da priča priču o Banjaluci. Kao i „Meso“, režiju novog dela trilogije potpisuje Saša Hajduković, scenario Nikola Pejaković, produkciju Brankica Janković, uz direktore fotografija Sašu Petkovića i Dragana Radetića.

Serija „Kosti" radi se u koprodukciji Radio-televizije Srbije i „Bosonoga produkcije“ iz Banjaluke.  

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 01. jun 2019, 07:12) - anonymous [neregistrovani]

Sve najbolje

Gledala sam seriju, koja je sjajna, te ova nagrada nije iznenadjenje, potpuno je zasluzena. Zajedno sa "Korenima" i 'Jutrom cps' najbolja ostvarenja u 2018.

(petak, 31. maj 2019, 19:25) - Ranko [neregistrovani]

Čestitke Nikoli i ekipi...

Nikoli i ekipi sve čestitke, lijepo je pročitati vijesti o uspjehu naše kulture i kulturnih djelatnika...
Može se slobodno reći da kultura nema granica, a nekultura je uvijek odlika prije svega nesposobnosti društva ( nacije) da se izbori sa društvenim korovom...

(petak, 31. maj 2019, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

Браво Коља!

Свака част за награду, заслужено, а Месо сам са задовољством гледао - и филм и серија су били одлични.

(petak, 31. maj 2019, 18:56) - Кад сам на свет овај пао [neregistrovani]

Браво Коља!

Браво Коља!