Verner Hercog za RTS: Iznajmljivanje porodice i prijatelja zapljusnuće Evropu

Na 32. dodeli nagrada Evropske filmske akademije krajem godine u Berlinu, proslavljenom nemačkom reditelju sa holivudskom karijerom Verneru Hercogu biće uručena nagrada za životno delo. Autor koji više od pet decenija ispisuje moćne filmske priče ekskluzivno je govorio za RTS povodom novog filma predstavljenog na nedavno završenom Kanskom festivalu.

Snimio je više od 70 igranih i dokumentarnih filmova koji su mu doneli 50 međunarodnih priznanja. Magazin Tajm proglasio ga je za jednog od sto najuticajnijih ljudi u svetu.

Jedan od najinovativnijih reditelja današnjice koji ima moć da angažuje najveće glumačke zvezde od Klausa Kinskog do Nikolasa Kejdža, a da se pri tome odupre pritiscima američke filmske industrije, najnoviji film Porodična romansa, o otuđenju i praznini života današnjice, snimio je u Japanu. Verner Hercog za RTS je govorio o tom filmu, ali i celokupnoj karijeri.

Gospodine Hercog, snimili ste Porodičnu romansu tajno u Japanu. Kako ste saznali o japanskom fenomenu prijateljstva u najam?

Ili članova porodice u najam. Našao sam jednu divlju gerilsku filmsku školu. Zapravo, film sam i snimio u divljem, gerilskom filmskom stilu. Jedan od članova te škole mi je prišao i rekao: „Postoji nešto neverovatno“. Čuo sam šta ima da kaže i rekao da je to toliko velika tema, da smesta moramo da počnemo da snimamo film o tome. Uzgred, Holivud je bio fasciniran tom idejom, mislim da je Spilbergova firma htela da kupi prava, pa i Rajan Gosling, pa je cela priča odjednom postala velika stvar. Ali, pre nego što su oni stigli da sastave 120 strana ugovora, ja sam već završio svoj film Porodična romansa. Tako brzo je išlo. Bilo je toliko intenzivno.

Da li mogućnost iznajmljivanja članova porodice i najboljih prijatelja stiže i u Evropu?

Već to imamo. Članove porodice. Često nalazimo bebisiterke. Naravno, to nije prava majka, to je obično neka tinejdžerka. A imamo i veštačka prijateljstva na internetu, na Fejsbuku. Ali to je sve lažno, sve je virtuelno, to su kvaziprijateljstva. Dve hiljade i osamsto prijatelja sa smajlijima. Sve je to veštačko, izmišljeno. Predstava o samom sebi je uvek pomalo lažna. Ulepšaš sebe i svoj život. To što danas vidimo u Japanu samo je početak. To će i nas zapljusnuti.

Prvi put ste se oprobali i kao glumac i to u prvoj seriji Ratova zvezda. Kako je došlo do toga da se nađete ispred kamere?

Ne znam još da li sam u njemu, možda su me isekli. Nikad ne znaš, kad glumiš u filmu. Ali mislim da jesam. Pozvali su me. Naravno, uvek tražim i scenario, i to je imalo smisla, pomislio sam da ja to mogu i pristao sam. Osim toga, finansirao sam Porodičnu romansu iz svog džepa, pa sad pokušavam, malo po malo, da vratim novac radeći takve uloge.

Vaši filmovi cene i ljudsku vezu. Možemo li da kažemo da svi vaši filmovi na neki način govore o tome šta znači biti čovek?

Mislim da pogađate u metu. Svi filmovi koje radim moraju da imaju veze sa ljudskim stanjem. Kao reditelj, pokušavam da razumem ljudsko srce. Ako možete da prodrete duboko u čoveka, onda možete da budete reditelj.

Radili ste mnoge poznate dokumentarce. U poslednjih godinu dana snimili ste čak tri ostvarenja. Otkud Mihail Gorbačov, poslednji lider Sovjetskog Saveza među temama?

Nisam ja došao na tu ideju, moj prijatelj je započeo da radi taj dokumentarac, pa je kasnije pozvao i mene. Andrej Singer, koreditelj, rekao mi je kako neko mora da razgovara sa Mihailom Gorbačovom. Gorbačov je znao da sam putovao pešice duž granice svoje zemlje 1.800 kilometara, zato što je politika odustala od rada na ujedinjenju Nemačke. Rekao sam kako neko mora da održi zemlju celovitom i to što sam uradio je bio simboličan čin. Zbog toga mi se sviđao Gorbačov, mislim da je pred kraj 20. veka on najvažnija politička figura. Okončao je rusko-avganistanski rat i obavio najveće smanjenje naoružanja u istoriji sa Ronaldom Reganom.

Kad se osvrnete na svoju karijeru, kojim dostignućima se najviše ponosite? Ili radije gledate unapred?

Ne osvrćem se previše, nikad nisam imao karijeru i planove da nešto radim za karijeru, u smislu koji će mi biti sledeći korak. Loš sam sudija, volim sve svoje filmove.

Neverovatno ste plodan stvaralac. Kako postižete da tako brzim tempom snimate filmove?

Znam šta radim, pa snimam ono što mi treba za ekran. Za Porodičnu romansu, profesionalci mi ne veruju – ukupan snimljeni materijal iznosio je nešto više od trista minuta. Pričam o minutima, ne o satima. Jednostavno, znam šta radim. Ja nisam umetnik, ja sam vojnik u filmskoj industriji.

Šta po Vašem mišljenju jedan film čini uspešnim?

To morate da pitate Ratove zvezda. Ta franšiza je planetarno uspešna. Imam i ja uspeha, ali ne tih razmera.

Intervju sa Hercogom i druge priče sa Kanskog festivala gledajte večeras u 21.20 na Drugom programu.

broj komentara 0 pošalji komentar