„Noć srpskog filma“ u 32 grada

Na inicijativu Filmskog centra Srbije, u partnerstvu sa više od 40 lokalnih bioskopa, jednodnevna manifestacija „Noć srpskog filma" održana je u 32 grada u Srbiji.

Cilj manifestacije je popularizacija srpskog filma, sa akcentom na one koji su podržani na konkursima Filmskog centra Srbije, kao i želja da se savremena srpska produkcija učini inspirativnom i pristupačnom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladima.

„Manifestacija je došla nekako nenadano, nismo to očekivali. Očekivali smo da odemo kao grupa,ali onda nas je razredna uputila na to“, rekao je posetilac manifestacije.

„Mislim da su naša školska deca, pogotovo tinejdžeri posebno zainteresovavni za naše filmove, kvalitetne filmove, ali da nisu u mogućnosti da sve isprate, pa je ova akcija došla, onako, fantastično“,napomenula je profesorka.

Uz najgledanije domaće filmove Južni vetar, reditelja Miloša Avramovića, Taksi bluz Miroslava Stamatova, Kralj Petar Prvi,  Petra Ristovskog, pred svaku projekciju prikazan po jedan kratkometražni igrani, dokumentarni, animirani i studentski film.

„Ideja je bila da cena ulaznice bude pristupačna, da u celu manifestaciju bude uključeno što više bioskopa i kulturnih centara širom Srbije, da program bude atraktivan i došli smo do broja 47“, istakao je Ognjen Rakočević iz Filmskog centra Srbije.

Noć srpskog filma postaće tradicionalna manifestacija kojom se obeležava godišnjica prve filmske projekcije u Srbiji, koja je održana u Beogradu šestog juna 1896. godine, u kafani „Zlatni krst“ na Terazijama.

broj komentara 0 pošalji komentar