Blago Kinoteke – od 19. veka pa do danas

Jugoslovenska kinoteka obeležava 70 godina rada. Poznata je kao mesto gde se publika druži sa filmovima pete najveće filmske arive u svetu.

 Arhiva Kinoteke čuva materijal koji datira još s kraja 19. veka.

„Sa filmovima koji su snimani krajem 19. veka, počinje naša kolekcija, i naravno, tokom čitavog 20. i 21. veka, znači od nitratnih snimaka i traka koje čuvamo u našim posebnim depoima, pa sve do najsavremenijih filmova koji su snimani i projektovani digitalnom tehnologijom“, rekao je upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Marjan Vujović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Kinoteka čuva i filmove i prateću filmsku građu, koji su deo svetske baštine.

„Mi smo u našem, pogotovo nitratnom fondu, našli sigurno 10 do 15 filmova koji su nastajali u drugim kinematografijama. Oni su ih smatrali izgubljenim. Isto tako smo uspeli da u Austrijskom filmskom arhivu pre oko 15 godina pronađemo Karađorđa – prvi i drugi film koji su snimljeni na Balkanu, i još čitav niz filmova koji su snimljeni u najranijem periodu“, objasnio je Vujović i dodao da kinoteke različitih država uspešno sarađuju i razmenjuju materijale.

Arhiv Kinoteke se iz godine u godinu sve više obogaćuje i ostavlja jak utisak na posetioce. Sve to zahteva veliki rad, angažovanje i naravno dovoljno prostora. U kinoteci se bave i digitalnom restauracijom kako bi publika filmove mogla da pogleda u drugačijem ruhu.

Festival nitratnog filma Kinoteka je započela 1999. godine.

„Počinje nam 21. izdanje Festivala nitratnog filma koji će okupiti preko 40 gostiju iz kinoteka, ne samo regiona nego iz cele Evrope. I pošto je 70 godina Kinoteke, biće prikazano 70 filmova“, zaključio je Vujović.

Dodao je da ga je zapamtio komplimente poznatih gostiju Kinoteke, među kojima je i Lik Beson kada su videli koliko se tu filmova nalazi i kako se materijali u Kinoteci čuvaju.

broj komentara 0 pošalji komentar