Ruski general nema zamerke na seriju „Černobilj“: „Savršen izbor glumaca“

Mini-serija „Černobilj“ izazvala je mučne reakcije gledalaca, ali i pobrala fantastične kritike i pohvale od ljudi širom sveta. General-major Nikolaj Tarakanov, koji je rukovodio čišćenjem nuklearne centrale u Černobilju, kaže za RT da nema nikakve zamerke na to kako je serija obradila događaje.

Tarakanov, kojeg u seriji igra Ralf Ineson, ističe da je izbor glumaca u savršen, a za RT-ov dokumentarni kanal je naveo da nema zamerke na rekreaciju istorijskih događaja u seriji, kao i da se samo kraj razlikovao od onoga šta se zapravo desilo.

Prisetio se da je nuklearka bila užasavajući prizor posle nesreće.

„Više od 300.000 kubnih metara zemlje je iskopano, stavljeno na kamione i odneto na posebno pripremljen lokalitet. Zamenjeno je sa 300.000 kubnih metara tucanog kamena“, naveo je Tarakanov.

Odmah zatim je nivo radijacije oko nuklearke pao „stotinama puta“, što je omogućilo da počne operacija čišćenja, koje su najvećim delom obavljali vojnici.

Tarakanov ističe da su sovjetski vojnici najveći heroji. Svima je bilo ponuđeno da odbiju, ali su svi dobrovoljno pristali da čiste uništenu nuklearku, ugrožavajući zdravlje i živote.

Ruski general-major, sada 85-godišnjak, živi sa takozvanom radioaktivnom bolešću 33 godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 07. jun 2019, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

Nevezano za seriju

Odgledao sam i ovu seriju i mnogo dokumentarnih filmova na tu temu. U jednom dokumentarcu Gorbacov, izmedju ostalog, govori o hladnom ratu i nuklearnom oruzju. Izjavio je da je samo jedna sovjetska raketa SS-18 bila jaka kao 100. Cernobilja. Doslovno kaze: ''Imali smo 2.700 tih raketa namenjenih vama Amerikancima''.
Ako na to dodamo i druge nuklearne rakete i bombe, sto sovjetske sto americke i druge a radi se o desetinama hiljada nuklearnih bombi i raketa, ko zna sta bi ostalo od planete Zemlje da je hladni rat prerastao u pravi rat...