Lezbijska ljubavna afera iz koje se rodio „Orlando“

O korenima čuvenog Orlanda Virdžinije Vulf i strastvenoj ljubavnoj vezi poznate spisateljice sa Vitom Sekvil-Vest govori film „Vita i Virdžinija“.

Smeštena u boemsko društvo Engleske dvadesetih godina prošlog veka, Vita i Virdžinija priča svetlucavu istinitu romansu o književnoj ljubavnoj aferi jedne od najpoznatijih spisateljica dvadesetog veka.

Vita Sekvil-Vest (Džema Arterton) je drska, aristokratska supruga diplomate, koja odbija da bude sputana brakom, prkosno izazivajući skandale kroz svoje veze sa ženama. Kada upozna briljantnu, ali emotivno krhku Virdžiniju Vulf (Elizabet Debicki), odmah je privučena ekscentričnim genijem i enigmatičnim oreolom poznate romansijerke.

Tako počinje intenzivni, strasni odnos obrubljem strašću, intelektualnim nadmetanjem i destruktivnom ljubomorom, koja će obe žene duboko promeniti i biti inspiracija za jedno od najvećih dela Virdžinije Vulf.

Zasnovan na komadu Ajlin Etkins iz 1993. godine, ovaj film pokušava prošlost da učini modernom. Rediteljka Čenja Baton izabrala je da ispriča priču na stilizovan, šljokičast način.

Scenaristkinje su dale sve od sebe da ubede publiku koliko je radikalan bio opus Vulfove u to vreme, pa i danas, kroz fantazije koje se odigravaju u Virdžinijinoj mašti. To je pokušaj da se vizelno prikaže način na koji je spisateljica videla svet u kome prošlost, sadašnjost i budućnost postoje istovremeno.

I ma koliko film davao prednost stilu nad suštinom, odnos ove dve obrazovane i talentovane žene svedoči o divljoj, boemskoj sceni „Blumsberija“, ali i o korenima čuvenog Virdžinijinog Orlanda, u kome je zauvek sačuvala revolucionarni književni portret junaka, istovremeno muškog i ženskog.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 06. jun 2019, 22:08) - Srboljub Petrovic [neregistrovani]

Obecavajuce filmsko delo

Da li se varam ili Ostrvljani slove za posebno ekscentricne ljude? Medjutim, na los glas su ih verovatno izneli njihovo, izgleda protokom vekova istroseno, plemstvo, kao i dokona visoka burzoazija (ne mesati te dve stvari). Obican svet srednje klase brine svoje brige. Inace, jedva cekam da film dodje u nas bioskop da ga s posebnim uzitkom pogledam s celom porodicom. Zena, cerka, sin, ja i moji roditelji. A vasim citaocima cestitam danasnji praznik Spasovdan!