Prohujalo je sa vihorom pre 80 godina

Ove godine je tačno 80 godina od premijere kultnog filma „Prohujalo s vihorom“ koji je osvojio osam Oskara i pridobio obožavaoce širom planete. Posebno je zanimljivo što je jedna od glavnih glumica – Olivija de Hevilend još živa, a 1. jula će proslaviti svoj 103. rođendan!

Uloga Skarlet je Vivijen Li učinila najpopularnijom glumicom, Oskarovkom, a proglašena je i za najlepšu Britanku svih vremena. Kultna replika Reta Batlera kada je ostavlja, proglašena je za najpopularniju filmsku frazu, a Klerk Gebl je ovom ulogom potvrdio reputaciju najvećeg zavodnika u Holivudu. Po tome pamte film Prohujalo sa vihorom slikar Cile Marinković i njegova supruga Beba.

 

„Gledala sam ga mnogo puta. Poslednji put čini mi se 90-ih i sećam se te divne ljubavne priče. Plakala sam od početka do kraja filma“, navodi Beba Marinkovoić, dok njen suprug Cile smatra da je to takva ljubavna priča može da bude ispričana samo na filmu.

Film, za koji kažu da je pomerio granice kinematografije, jer je u istoriji sedme umetnosti prvi film u boji nagrađen Oskarom za fotografiju, a njegova akterka Heti Mek Danijel je bila prva crna glumica koja je dobila Oskara za najbolju za sporednu ulogu, odavno se ne prikazuje u bioskopima i na TV ekranima.

To je i razlog što je mlađim generacijama uglavnom nepoznat, kažu Milica Cvetković i Mia Niketić. Da bi se približile Skarletinom vremenu obukle su karakteristične južnjačke haljine na tematskoj večeri u Kući Kralja Petra.

Kažu da im nije jasno kako su žene u to vreme uspevale da provode sate u neudobnim haljinama.

Kako je mogla Vivijen Li nije zabeleženo, ali poznato je da se 1.400 glumica prijavilo za ulogu Skarlet.

„Što se tiče glavnog glumca i on je imao alternativu. Međutim, i ta alternativa je odbila sa rečenicom da će Prohujalo sa vihorom biti najveća propast Holivuda“, objašnjava Jelena Savić, organizatorka tematske večeri.

Istorija je pokazala da je prognoza Gari Kupera bila potpuno pogrešna. Već na premijeri u nekadašnjoj Velikoj operskoj kući u Atlanti 15. decembra 1939. bilo je 300.000 ljudi, a taj dan u Džordžiji bio je proglašen za državni praznik.

Iako se tokom proteklih osam decenija nije stišala polemika oko odnosa ovog filma prema robovlasništvu, Prohujalo sa vihorom ima status klasika. U to su mogle da se uvere i mlađe generacije gledajući film na otvorenom, u dvorištu Kuće Kralja Petra.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 07. jun 2019, 10:49) - Mira [neregistrovani]

Predivan..

Predivan film,zajedno sa Rat i Mir,najbolji filmovi za svagda!!!Kvalitet koji neumire!!!