Na Samoi zabranjen film o Eltonu Džonu, cenzura i u Rusiji

Pacifička država Samoa zabranila je biografski film Eltona Džona „Roketmen“ zbog prikaza homoseksualnosti. I ruski distributer cenzurisao scene homoseksualnog seksa i upotrebe droga prikazanih u „Roketmenu“.

Oko 97 odsto ljudi na Samoi se identifikuje kao hrišćani, a društvo se generalno smatra konzervativnim i tradicionalnim.

Prema zakonu o krivičnim delima iz 2013. godine, sodomija se smatra prekršajem koji se kažnjava sa do sedam godina zatvora, čak i uz pristanak obe strane, prenosi AP.

Glavni cenzor Samoe Leiataua Niuapu Faui izjavio je za Samoa obzerver da je homoseksualna aktivnost prikazana na ekranu kršila zakone i da se ne uklapa u hrišćanska uverenja te zemlje.

Cenzor je novinama priznao da je to „dobra priča, u smislu da se radi o pojedincu koji pokušava da nastavi život“.

Film ispituje Džonovu seksualnost i odnos sa tadašnjim menadžerom Džonom Rejdom, a film ima za cilj da uhvati suštinu života muzičara, piše agencija.

I ruski distributer je cenzurisao scene homoseksualnog seksa i upotrebe droga iz Roketmena, a Elton Džon je u zajedničkom saopštenju sa filmskom ekipom napisao da je to „tužan odraz podeljenog sveta u kojem još živimo koji i dalje može tako okrutno de ne prihvata ljubav između dvoje ljudi“.

Ruski aktivisti za prava homoseksualaca i istaknute ličnosti osudili su taj potez. Iako homoseksualnost nije kriminalizovana u Rusiji, animozitet prema gej ljudima ostaje jak.

Samoa, u kojoj živi oko 200.000 ljudi, takođe je zabranila film Milk iz 2008. godine u kojem je glumac Šon Pen prikazao američkog gej aktivistu Harvija Milka.

Otkako se od pre 10 dana prikazuje u bioskopima, Roketmen je zaradio oko 101 milion dolara širom sveta.

broj komentara 0 pošalji komentar