Hrvatsko-srpski film „Aleksi“ najbolji na festivalu u Nju Džerziju

Film „Aleksi“, realizovan u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, scenaristkinje i rediteljke Barbare Vekarić, proglašen je najboljim igranim filmom prikazanim na nedavno okončanom Međunarodnom filmskom festivalu u Nju Džerziju, saopštio je Filmski centar Srbije.

Priča filma prati glavnu junakinju Aleksi koja se posle bezuspešnog pokušaja studiranja vraća kući na Pelješac. 

Aleksi, film koji je prošlog leta otvorio Pulski filmski festival, celovečernje debitantsko je ostvarenje rediteljke Barbare Vekarić, nastalo u koprodukciji „Studija Dim“, „Filmkombajna“, Filmskog udruženja „Moušn“ i Hrvatske radiotelevizije.

Reč je o hrvatsko-srpskoj koprodukciji, a srpski koproducenti su Snežana Penev i Gordan Kičić. Film je montirao srpski montažer Dragan fon Petrović, a glavne uloge tumače Neda Arnerić i Aljoša Vučković.

Srpski deo ekipe dopunjuju dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, a zvuk su snimali Maksimović i Ognjen Obradović.

Aleksi glumi Tihana Lazović, dok se u filmu pojavljuju i Goran Marković, Sebastijan Kavaca, Džejson Man, Leon Lučev, Nataša Janjić.

„Mislim da su koprodukcije odličan model finansiranja filma prvenstveno jer potiču autore da prošire krug ljudi s kojima rade, uključe strane glumce i kreativnu ekipu. Svaka sredina ima neku filmsku tradiciju, neka znanja koja druga sredina nema, i internacionalna saradnja po pravilu podiže kvalitet projekta, rekla je Barbara Vekarić u razgovoru za portal
Filmskog centra Srbije koji je podržao realizaciju filma.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 13. jun 2019, 16:08) - anonymous [neregistrovani]

Nis

Nadam se da cemo ga videti na leto na filmskim susretima u Nisu.