Iza njih krije se Natašin glas

Pozajmljivanje glasova u igranim i crtanim filmovima za glumce predstavlja poseban izazov. Kako bi dočarali likove ne mogu da koriste telo i gestikulaciju, već samo glas. Nataša Balog u tome ima iskustva i uživa kada uđe u studio za sinhronizaciju. Možemo je slušati u igranom filmu „Delfin Berni“.

Nataša Balog je glumila u brojnim filmovima i serijama – Miris kiše na Balkanu, Jesen stiže, Dunjo moja, Klip, Ubice mog oca, Žigosani u reketu. Pojavljuje i u spotu Dejana Cukića za pesmu Prava ljubav. Nataši, međutim, izazov i zadovoljstvo predstavlja sinhronizacija crtanih i igranih filmova.

U filmu Delfin Berni ima jednu od glavnih uloga. „U pitanju je igrani film, lep i porodični film u kom brat i sestra pokušavaju svog drugara delfina da spase i bore se da se od tog dela ostrva gde se druže sa životinjama ne napravi zabavni park, jer bi se stanište životinja ugrozilo“, ispričala je Nataša Balog gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ističe da je sinhronizacija poseban izazov, jer u dočaravanju likova ne mogu da pomognu gestikulacija i telo.

„Zato je vrlo zahtevno i zahteva preciznu govornu radnju, da tačno znamo šta ćemo da kažemo, šta nam je cilj te rečenice. Pošto se dugo bavim ovim poslom, meni je to zabava. Kada uđem u studio meni je to neka vrsta relaksacije“, kaže Nataša.

U crtanim filmovima se često sinhronizuju glasovi dece i životinja i tada sa pozajmljivanjem glasova može da se igra. U igranom filmu je nešto drugačije.

„Ovde, u sinhronizaciji igranog filma, potrebno je da svedemo glas, da ne zvuči namešteno, već prirodno. To je teže nego u crtanom filmu“, rekla je Nataša Balog kojoj su uzori bili Vera Čukić i Nikola Simić.

Nataša Simić, inače, igra u Pozorištu na Terazijama. Prva uloga bila joj je u Čikagu, a zatim je glumila u Maratonci trče počasni krug i u Zoni Zamfirovoj. U toku su pripreme i za jednu novu predstavu koja će premijerno biti igrana u oktobru.

broj komentara 0 pošalji komentar