Dela mladih „filmadžija“ u Jugoslovenskoj kinoteci

Centar amaterskog filma Srbije organizuje 48. reviju filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije. Svečano otvaranje je večeras u Muzeju Jugoslovenske Kinoteke. Na festivalu će biti prikazano 85 filmova – 63 su delo osnovaca, a 22 srednjoškolaca.

Predsednik Centar amaterskog filma Srbije Vladimir Anđelković kaže za RTS da su ostvarenja autora starosti od sedam do 19 godina smeštena u dve kategorije - za osnovce i srednjoškolce.

„Na festivalu će biti prikazano 85 filmova, 63 su delo osnovaca, a 22 srednjoškolaca“, navodi Anđelković.

Kako kaže, trajanje je jedini kriterijum za filmove  – do deset minuta za mlađe učesnike odnosno 20 za starije.

Među žanrovima preovlađuju animirani filmovi. Snimani su raznim tehnikama, najviše pametnim telefonima.

„Pošto nisu vični produkciji, tu su mentori koji im pomažu. To su poznavoci filma ili školovani reditelji i snimatelji“, napominje Anđelković.

Kako naglašava, ti mladi autori polako uz pomoć mentora i kasnije posle više godina bavljenja tim poslom, postaju pravi profesionalci.

Raznovrsnost tema

Prema njegovim rečima, mlađi autori najviše se bave temom porodice, škole i njihovog neposrednog okruženja, dok su kod omladinaca u fokusu ozbiljne teme – otuđenje, nasilje, međuljudski odnosi.

Teme koje su obrađene, kako smatra Aneđelković, zaslužuju ozbiljnije produkcione uslove. Apeluje na televizije da se uključe.

Kako je ukazao, broj učesnika se iz godine u godinu povećava, pa ih je pre pet godina bilo gotovo upola manje.

Smatra da toliki broj učesnika zasluže ozbiljnije angažovanje nadležnih i dodaje da su pomogli resorno ministarstvo i Filmski centar Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar