„Reži“, „Teret“ i „Šavovi“ u trci za nagrade na Pulskom festivalu

U Pulskoj areni počinje 66. filmski festival. Do 21. jula biće prikazano i nekoliko naših fimova, između ostalih, „Šavovi“ Miroslava Terzića, „Teret“ Ognjena Glavonjića, „Reži“ Koste Đorđevića. Uoči festivala, u Srpskom kulturnom centru u Puli, otvorena je izložba „Sonja Savić – devojka iz grada“ posvećena glumici i autorki eksperimentalnih i alternativnih filmova i video-radova.

Filmski festival u Puli održava se od 13. do 21. jula, a njegovo 66. izdanje biće u znaku biografija istorijskih ličnosti o kojima su snimljeni igrani filmovi. 

Osam filmova je u glavnom takmičarskom programu General Antuna Vrdoljaka, kojim će festival biti i otvoren, Dnevnik Diane Budisavljević rediteljke Dane Budisavljević, Dopunska nastava u režiji Ivana Gorana Viteza, Koja je ovo država Vinka Brešana, Moj dida je pao s Marsa Dražena Žarkovića i Marine Škop, Poslednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine, F20 Arsena Antona Ostojića i Sam samcat Bobe Jelčića.  

Tri ostvarenja srpskih autora takmičiće se u Puli u okviru programa Manjinska koprodukcija. U pitanju su Šavovi Miroslava Terzića, Teret Ognjena Glavonjića, Reži Koste Đorđevića.

 

Uoči festivala, u Srpskom kulturnom centru u Puli, otvorena je izložba Sonja Savić - devojka iz grada posvećena glumici i autorki eksperimentalnih i alternativnih filmova i video-radova. 

„Trideset pet godina je od kada je Sonja dobila Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu u filmu Šećerna vodica, a bila je prilika da u saradnji sa umetničkom galerijom 'Nadežda Petrović' u Čačku predstavimo opus njenih radova, i predmete iz legata Sonje Savić koje je njena porodica poklonila umetničkoj galeriji 'Nadežda Petrović'“, rekao je Milan Rašula, direktor Srpskog kulturnog centra u Istri. 

Festival će zatvoriti ostvarenje OLIVERovih 70 – Mala priča o velikom muzičaru i njegovom poslednjem koncertu.

Dokumentarni film o muzičkoj legendi Oliveru Dragojeviću premijerno će biti prikazan 21. jula, u pulskoj Areni, uoči prve godišnjice smrti popularnog umetnika. 

broj komentara 0 pošalji komentar