Projekcija filma „Šavovi“ večeras na festivalu u Puli

Nagrađivani srpski film „Šavovi“ biće večeras prikazan u Istarskom naradnom kazalištu u Puli, u okviru programa „Manjinske koprodukcije“ Pulskog filmskog festivala.

Glumica Snežana Bogdanović, koja igra glavnu ulogu u filmu, reditelj Miroslav Terzić, glumci Pavle Čemerkić i Uliks Fehmiu, koji je i producent ovog ostvarenja, uoči večerašnje projekcije razgovarali su sa novinarima. 

Reditelj Terzić kaže da je inspiraciju za film Šavovi, pre 18 godina našao u jednom novinskom tekstu o otetim bebama iz porodilišta.

„Tada sam se spremao da postanem otac i taj novinski tekst me je lično veoma pogodio. Istraživanje me je dovelo do Drinke Radonjić, koja nam je ispričala svoju priču od koje smo mi napravili film. Naše ostvarenje je delom fikcija a delom realna priča o Drinki Radonjić“, rekao je Terzić.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da u Srbiji postoji 500 slučajeva nestale dece iz porodilišta, kao što je to bio slučaj sa Drinkom.

Dodao je da za sada nema konkretnu odluku o izboru scenarija po kojem će snimiti novi film.

Govoreći o glumcima, kaže da Snežana Bogdanović „ima iste oči kao Drinka Radonjić“.

„Kada sam razgovarao sa Drinkom, znao sam da će je Snežana najbolje oživeti na velikom platnu. Svima nam je stalo da opravdamo Drinkino poverenje i znao sam da će Snežana najbolje to uraditi“, rekao je Terzić.

Snežana Bogdanović: „Ušla sam u Drinkin svet“ 

Bogdanovićeva je napomenula da je čitavu priču prvenstveno doživela kao majka i obična osoba, pa tek onda kao glumica.

„Znala sam da ne treba stavljati svoju vizuru priče u prvi plan već Drinkinu. Razgovarali smo dugo, naučila me je da šijem u njenoj maloj krojačkoj radnji. Ušla sam u njen svet, pa sam kao glumica svašta ukrala od nje“, izjavila je Snežana.

Dodala je da će publika u Puli, baš kao i na svim festivalima gde je film prikazan, biti u prilici da vidi ličnu dramu uokvirenu u film.

„Drinka mi je kazala da je plakala kada je niko ne vidi... Snažna žena, ni nalik meni“, ispričala je glumica.

Uliks Fehmiu kao producent filma kaže da su Šavovi lepo primljen od publike i stručne javnosti na svim festivalima gde je prikazan.

„Gabi Novak je otpevala jednu numeru za film, iako nije snimila ništa 15 godina, što je za nas bila posebna čast. Čeka nas dosta festivala na kojima će Šavovi biti prikazani. Idemo u Francusku, Kanadu... Film je otkupljen u Brazilu, Argentini, Boliviji, Kolumbiji, Slovačkoj, Kini... Dobar život imaju Šavovi“, dodao je Fehmiu.

broj komentara 0 pošalji komentar