Džejms Bond – od mačo muškarca do tamnopute žene

Umesto crnog odela i cipela novi Džejms Bond uskače u štikle. Ovih dana u Italiji i Velikoj Britaniji snima se 25. film o Džejmsu Bondu koji odlazi u penziju. Kako najavljuju producenti, Bond žena sada preuzima ulogu tajnog agenta 007. Kako je za 57 godina promenjen lik najpoznatijeg špijuna od mačo-muškarca do tamnopute žene?

Posle Šona Konerija, Rodžera Mura i Pirsa Brosnana, kao Džejms Bond bi mogla da se predstavi i jedna žena. Lašana Linč, kako javljaju britanski mediji, biće prva glumica u ulozi najpoznatijeg tajnog agenta.

„Da je to pitanje postavljeno pre nekih 20 godina onda bi to bilo veće iznenađenje. Međutim, sada je taj diktat marketinga odnosno taj diktat boks ofisa nametnuo to da sadržaji moraju da imaju prihvatljivost za sve grupacije. Tako da bi ova nova promena bila samo jedna tačka, jedan preokret u tom nizu promena kroz koji je prolazio Džejms Bond“, navodi scenarista i reditelj Saša Radojević.

Za bezmalo šest decenija često je menjan lik najpoznatijeg filmskog špijuna i njegovih neprijatelja. To je da agent 007 superheroj i oličenje muškosti nije se dovodilo u pitanje.

„Jednog momenta je Džejms Bond postao jasan protivnik Sovjetskog Saveza, a onda je ponovo istočni svet postao neka vrsta opasnosti za Veliku Britaniju i sve to što predstavlja Džejms Bond. Drugi aspekt je ono što pojedini kritičari vole da naglašavaju, a to je taj psiho-analitički momenat i taj njegov odnos prema ženama, on je samo jednom bio oženjen u celom tom serijalu koji ima više od 20 nastavaka“, nabraja zanimljivosti Radojević.

U 24 filma najpoznatijeg špijuna igralo je tek šest glumaca, a i njegov lik su uglavnom kreirali muškarci. Istoričarka Ivana Pantelić, koja se bavi pravima žena, navodi da su za sve ove godine samo dve žene bile scenaristkinje Džejmsa Bonda.

„Ako posmatramo iz tih nekih idealnih modela nećemo doći nigde, ali ako posmatramo iz stanja u praksi to je holivudska produkcija, to je u potpunosti industrija, tržište, otvoreno liberalističko tržište, kapitalističko. Ne možemo govoriti ni o kakvim humanim motivima ni o nekim emancipatorskim pomacima i želji za prosvetiteljstvom. To je prosto procena tržišta. Ako je to informacija koju dobijamo da će 007 biti žena i ako je tržište spremno da prihvati ženu kao agentkinju onda je to ohrabrujuće“, ukazuje Ivana Pantelić.

I dokaz da filmska industrija iz različitih razloga počinje da se bavi pitanjima rase i polova. I sve to u najpoznatijem fimskom serijalu – Bondologiji.

I posle 57 godina prikazivanja Džejms Bond i dalje ima obožavaoce širom sveta i i dalje zarađuje. Popularne marke šampanjca, piva, satova i automobila daju desetine miliona dolara kako bi se njihovi brendovi na samo nekoliko sekundi pojavili u filmu o Džejmsu Bondu.

Poslednji fim sa Danijelom Krejgom u glavnoj ulozi zaradio je više od milijardu dolara. Tako se producenti nadaju da bi i novo ostvarenje sa ženom u glavnoj ulozi doseglo istu popularnost i naravno zaradu.

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. jul 2019, 21:13) - storyteller011 [neregistrovani]

greske u tekstu

Tekst sadrzi greske. Zapravo, i glavna poenta je pogresna. Nece novi Bond biti Zena nego zena u narednom filmu ima status agenta 007. U istom tom filmu Craig i dalje igra Bonda.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 20:12) - Razuman Srbin [neregistrovani]

This is the end

Vec decenijama pratim filmove o agentu 007. Kada je preminuo ser Rodzer Mur, nekako sam se pomalo osetio da i ja starim. Zato mi je lakse kada vidim da se ova fransiza polako gasi. Nazalost i na srecu. Takav je zivot, nas i Bondov.

(nedelja, 21. jul 2019, 20:35) - anonymous [neregistrovani]

CCC

Dokle ide ta politicka korektnost...

(nedelja, 21. jul 2019, 19:15) - Mous [neregistrovani]

Nikada

Taj film ja neću gledati...

(nedelja, 21. jul 2019, 18:17) - anonymous [neregistrovani]

Kraj Bonda

Kada sam odgledao ''Skyfall'' pomislio sam da je to poslednji film o Bondu, obzirom da se od njegovog kraja može krenuti od ''Dr. No-a'' i tako ukrug. Izgleda da se produkcija ipak odlučila da snimi još jedan film ( ''Spectra'' ) gde se dešava obračun sa Blofeldom i da nakon toga digne ruke od Boda nakon decenija snimanja. Dosadašnja praksa je pokazala da kad god se odstupi od klišea na kog je publika navikla film doživljava fijasko.

(nedelja, 21. jul 2019, 17:05) - Mikimauz [neregistrovani]

Muško i tačka

Zar nije Modesti Blejz żenski Bond???

(nedelja, 21. jul 2019, 16:38) - Boki [neregistrovani]

Gotovo

I ta franšiza je gotova, sve u kojima su izvršili te promene su ugašene, bankrotirale ili donose samo delić zarade u odnosu na nekada. Ovaj film, ako i izađe će možda nešto i zaraditi jer će ga ići gledati oni koji obično i ne gledaju te filmove (da pokažu kako su progresivni) ali nastavka neće biti.
Postoji gomila likova ženskih agenata na kojima se moglo raditi, ali je fanatična neo-feministička elita fokusirana ne na kreiranje novih, jakih i zanimljivih ženskih likova, nego uništavanje starih franšiza.

(nedelja, 21. jul 2019, 13:09) - anonymous [neregistrovani]

danijel ostaje bond

Fora je u broj 007, tacno je bice to zenska osoba, ali ona se ne zove James Bond, Bond je i dalje Danijel samo sto kada se aktivira ponovo saznaje da nije vise 007.

(nedelja, 21. jul 2019, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Film

Snimite film o Nelsonu Mendeli i njega obavezno da glumi Skarlet Johanson ili Sarliz Teron.

(nedelja, 21. jul 2019, 12:15) - anonymous [neregistrovani]

Prihvatljivost za sve grupacije?

Pa nekima je prihvatljiv samo potpuni diktat ženskih likova i da se muškarci i dečaci uvek prikazuju kao mentalno i fizički inferiorni (iako to nema veze sa realnošću). Da li će u nekom biografskom filmu te iste grupacije tražiti da beli, debeli muškarac igra Vitni Hjuston? Srećom, i ovaj projekat će da propadne, kao i svi drugi ekstremno feministički pre njega. Već sam navodio primer serije Doctor Who za koju se više i ne čuje ništa, od kada su u glavnu ulogu stavili ženu. A ima i gomile drugih primera-