Ljubitelji filma će na Paliću uživati u više od 130 filmskih ostvarenja

Na Paliću je projekcijom filma Pedra Almodovara „Slava i bol“ otvoren Festival evropskog filma. Na ceremoniji otvaranja uručene su i nagrade „Aleksandar Lifka“, za doprinos evropskoj kinematografiji, reditelju Rajku Grliću i scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki.

Činilo se da se cela Subotica sjatila na svečano otvaranje 26. Festivala evropskog filma na Paliću. Dobitna kombinacija – novi film Pedra Almodovara i legende srpskog, jugoslovenskog i evropskog filma.Na sceni dvojica dobitnika nagrada za životno delo, jedan izuzetan pisac i jedan direktor Festivala.

„Imao sam neizmernu sreću u životu da sam posao i igru spojio u jedno. Ja sam se cijeli život uspio igrati. Nekad uspješnije, nekad manje uspješno, ali, pratilo me neko veliko veselje. Radio sam to iz veselja. I ja još uvek imam dovoljnu količinu tog veselja. Ne znam jedino da li imam dovoljno snage da se s tim veseljem dalje igram“, ističe jedan od laureata, jugoslovenski i hrvatski reditelj, Rajko Grlić.

Evropski priznat scenograf, Miljen Kljaković Kreka se zahvalio svima koji su odlučivali o ovoj nagradi i svima koji su prepoznali njihov veliki trud i veliki rad. Pored toga, naglasio je da je posle 26 godina postojanja Festivala na Paliću, bilo i vreme da jedan filmski scenograf dobije ovo priznanje.

„Sedeli smo u jednom društvu, većem, kojim je predsedavala Mira Banjac. Pričali smo i sećali se nekih drugih vremena, i tačno je da se film nekada radio drukčije. Radilo se sa više entuzijazma jer para je uvek nedostajalo, o čemu mogu da svedočim od početka sedamdesetih godina, a isto tvrde i oni koji su ranije radili. Nikada para nije bilo dovoljno, ali je bilo dovoljno ljubavi, entuzijazma i želje da se napravi dobar film“, smatra akademik Dušan Kovačević, predsednik Saveta Festivala.

Palić čeka nove goste koji će do 26. jula moći da uživaju u bogatom filmskom programu.

broj komentara 0 pošalji komentar