Gordan Matić novi direktor Filmskog centra Srbije

Na poslednjoj sednici Vlada Republike Srbije i formalno je usvojila ostavku Bobana Jevtića i na mesto direktora Filmskog centra Srbije postavila Gordana Matića.

Gordan Matić rođen je 1971. godine u Kragujevcu gde je završio osnovnu i srednju školu, a u Beogradu Fakultet za kulturu i medije. Postdiplomske studuje je završio na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i pri Uneskovom programu Univerziteta „Lumier 2“ u Lionu – master menadžment u kulturi i medijima.

Matić je režirao nekoliko pozorišnih predstava, televizijskih i kratkih filmova, a reditelj je i popularnog i hvaljenog dugometražnog dokumentarno-igranog filma Žućko - Priča o Radivoju Koraću, kao i deset epizoda prve sezone dokumentarno-igrane serije Srpski srednjevekovni junaci, emitovanih na programu Radio televizije Srbije (RTS).

Osim toga, u periodu 2016 - 2018. Matić je bio selektor ŠIFF-a (Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala) u Kragujevcu, a osnivač je i predavač filmske radionice FRKA. Gordan Matić je, uz to, i član Izvršnog odbora za kulturu i medije FICTS u Milanu, pod pokroviteljevstvom MOK, te član EFFE, Evropske asocijacije filmskih festivala.

Da podsetimo, tokom mandata Bobana Jevtića Srbija je pristupila panevropskom programu „MEDIA kreativna Evropa“, postala jedina država-članica EFAD-a (Evropske ascijacije filmskih agencija) izvan Evropske unije.

Uspostavljena je redovna dinamika konkursa Filmskog centra Srbije – broj konkursa FCS-a je sa šest porastao na 27 godišnje, uveden je i uspešno se primenjuje sistem poreslih olakšica i podsticaja za inostrane produkcije koje snimaju u našoj zemlji, a primetan je i krupan napredak na poljima stvaralaštva i produkcije iz domena dokumentarnog filma i manjinskih koprodukcije, te se na konkurse Filmskog centra Srbije sada prijavljuju i brojna referentna i poštovana rediteljska imena iz vrha evropskog filma današnjice.

broj komentara 0 pošalji komentar