Otkrijte „Lica Mire Banjac“

Pred Mirom Banjac se skida kapa, zbog njenih uloga, posvećenosti umetnosti i životne snage. Na Palićkom filmskom festivalu, Pozorišni muzej Vojvodine priredio je izložbu u Otvorenom univerzitetu u Subotici, pod nazivom „Lica Mire Banjac“.

Mira Banjac je od 1949. u pozorištu, od šezdesetih na televiziji i filmu. Katica, Danica Čvorović, Saveta Govedarević, sve one majke, tetke, babe, najrazličitije junakinje, postajale su žene od krvi i mesa, zbog Mire. Ona im je udahnula život.

„Samo sam se trudila da ti ljudi ne budu iskarikirani, da ne budu ismejavani, pošto su iz raznih žanrova, od najviših do najnižih. Tako da sam uvek tu meru, a tu meru tražiti to je najopasnije“, kaže proslavljena srpska glumica.

Palićkog filmskog festivala nema bez velike Mire Banjac. Zvezda srpske i jugoslovenske pozorišne scene i filma, ne propušta nijednu konferenciju za novinare, nijedan film i predsedava svim važnim palićkim pričama i razgovorima iza scene. 

„Cela karijera glumčeva je efemerna stvar i to se nikada ne zna šta će na kraju biti. Vi morate negovati to nešto što će eventualno biti karijera. U poslednje vreme radila sam sa dosta mladih. To su ozbiljna deca. Oni se samo strašno mnogo troše. Oni nemaju vremena ni za prijateljstvo, nemaju vremena ni da vode ljubav, a ja sam ipak veliki deo svoje karijere provela u jednom takoreći mirnom periodu“, objašnjava Mira.

Mira Banjac oduvek je bila na samom vrhu. Izložba Lica Mire Banjac podseća na njena dostignuća u pozorištu, na filmu, televiziji, radiju i svakako u životu.

broj komentara 0 pošalji komentar