Žan-Šarl I – dobitnik nagrade "Underground spirit"

Francuski umetnik Žan-Šarl I je na Letnjoj pozornici primio nagradu "Underground spirit" koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Nagradu je sinoć laureatu uručio selektor programa „Mladi duh Evrope“ i „Paralele i sudari“ Nil Jang koji je istakao da je, čim je dobio to zaduženje, rekao sebi da mora da dovede Žan-Šarla Ia, te mu se ovoga puta, dodao je, želja ispunila. 

„On je jedan od najbitnijih i najpoznatijih evropskih autora, jer je uspeo u onome što mnogi pokušavaju, ali ne uspevaju. Kombinuje socijalni realizam Kena Louča sa žanrom trilera Majkla Mana što je jedinstvena kombinacija“, rekao je Jang.

Žan-Šarl I je istakao da je veoma dirnut zbog nagrade i zahvalio festivalu i Jangu na lepim rečima.

„Ponosan sam što primam ovu nagradu iz nekoliko razloga. Prvo je što sam ušao u umetničku školu sa naivnim i malo luckastim projektom i željom da se bavim andergraund filmovima. Divio sam se mnogim umetnicima koji su se bavili takvim filmovima i za mene je velika čast što sad primam nagradu koja ima isto ime“, rekao je gost iz Francuske.

Rekao je i da je svoj prvi film snimio u Srbiji pre 20 godina i to blizu Novog Sada.

„I jedan moj dalji rođak je rođen u Srbiji i osećam da sam sa ovom nagradom nešto zaokružio u svom životu i na tome vam zahvaljujem“, rekao je Žan-Šarl I.

Francuski scenarista i reditelj postao je zvezda u Francuskoj nakon što je za dugometražni film Grizi svoje kosti, osvojio prestižnu nagradu "Prix Jean Vigo", koja se svake godine dodeljuje francuskim rediteljima za nezavisni duh i stilsku originalnost u radu u kategoriji igranog i kratkog filma.

Dobitniku nagrade posvećen je omaž program u bioskopu „Abazija“ gde se prikazuju četiri filma Grizi svoje kosti, Vožnja gospodnja, Priče iz Tihuane i Topo i vera.

broj komentara 0 pošalji komentar