Francuskom filmu „Jadnici“ Zlatni toranj na Paliću

Zlatni toranj za najbolji film 26. festivala evropskog filma Palić, pripao je francuskom filmu „Jadnici“ u režiji Lađa Lija.

Žiri, u kom su bili britanski glumac Tom Burke, kao predsednik, grčki reditelj Silas Cumerkas, nemački reditelj Lorens Tuli, slovenački producent Aleš Pavlin i srpska glumica Marta Bereš, nakon što je pogledao devet filmova u glavnom programu, odlučio je da nagradi ostvarenje Jadnici, uz obrazloženje da je reč o uspešnoj kombinaciji žanrovskog narativa sa živim istraživanjem problema koji govore ne samo o obespravljenima u Francuskoj, već i širom sveta. 

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je Jurisu Kursijetisu, za režiju letonsko-belgijsko-francuskog filma Oleg, uz ocenu da on „majstorski prepliće brutalnost i humanost, profano i sveto, beznađe i snažnu lepotu, kako bi prikazao organski tačan portret našeg vremena“.

Specijalna priznanja žiri je dodelio reditelju Jaronu Šaniju i glumcu Eranu Naimu za detaljan prikaz jedinstvenog antijunaka u izraelsko-nemačkom filmu Okovan, kao i Ana Mariji Rosi, rediteljki srpskog filma Ajvar, za „prihvatanje univerzalne dileme globalizovanog sveta, kroz prizmu veze u raspadanju“.

Najbolji film u selekciji „Paralele i sudari“ je Žetva u režiji Miše Antadžea.

Žiri u kom su bili britanski kritičar Kiron Korles kao predsednik, te srpska filmska kritičarka Vesna Perić i američki filmski kritičar Nik Pinkerton pogledao je deset filmova i nagradio Žetvu za „koncepcijski rigoroznu kinematografsku genijalnost i lirski manir kojim pokazuje suštinu 21. veka, kroz konzistenciju tradicionalne analogne i ultramoderne digitalne kulture, povezujući lokalno i globalno u neobično sofisticiranom delu za reditelja kome je ovo prvi dugometražni film“.

„Drama sa univerzalnim odjekom“ 

Specijalno priznjanje dodeljeno je Martini Apostolovoj za glavnu ulogu u bugarskom filmu Irina u režiji Nadežde Koseve.

„Umetnost glume nije uvek u kontroli okruženja – ponekad je i u kontroli prostora svega nekoliko centimetara izvan sopstvenog tela. U filmu koji je umnogome upravo o kontroli tela, Apostolova to pokazuje u sjajnom nastupu vatrene koncentracije“, zabeležio je žiri u obrazloženju.

"FIPRESCI" žiri, koji su činili norveški filmski kritičar Jan Storo kao predsednik, te francuska filmska kritičarka Ejtn O'Nil i poljska filmska kritičarka Barbara Kosecka, najboljim ostvarenjem u Glavnom programu proglasio je film Jadnici.

„Film je snažna i briljantno snimljena drama socijalnih nemira, smeštena u etničko predgrađe jedne evropske prestonice, koja nosi univerzalni odjek“, navedeno je u obrazloženju.

Festival evropskog filma Palić završava se večeras ceremonijom uručenja nagrada i projekcijom filma Mladi Ahmed, braće Darden.

broj komentara 0 pošalji komentar