Završen 26. Festival evropskog filma Palić, Zlatni toranj „Jadnicima“

Dodelom nagrada i projekcijom filma „Mladi Ahmed“ braće Darden, sinoć je na Letnjoj pozornici završen Festival evropskog filma Palić.

Zlatni toranj za najbolji film u Glavnom programu pripao je francuskom filmu Jadnici u režiji Lađa Lija, a Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je Jurisu Kursietisu, za režiju letonsko-belgijsko-francuskog filma Oleg

Specijalna priznanja žiri je dodelio reditelju Jaronu Šaniju i glumcu Eranu Naimu „za detaljan prikaz jedinstvenog anti-junaka“ u izraelsko-nemačkom filmu Okovan, kao i Ani Mariji Rosi, rediteljki srpskog filma Ajvar za, kako je navedeno u obrazloženju, prihvatanje univerzalne dileme globalizovanog sveta, kroz prizmu veze u raspadanju.

Šani, koji je u utorak prisustvovao projekciji svog filma, u video poruci zahvalio je na časti koja mu je ukazana, rekao je da se zaljubio u Palić i da se nada da će ponovo doći.

Rosi je izrazila zadovoljstvo što je sa palićkom publikom podelila najlepši trenutak u svojoj karijeri.

„Srećna sam posebno što je Ajvar nagrađen u jednoj od najboljih kategorija festivala koji traje duže od četvrt veka. Hvala žiriju i publici što su mi pomogli da ova prva proba Ajvara bude uspešna i hvala celoj ekipi. Bila je privilegija raditi sa svima vama“, rekla je Rosi.

Najbolji film u selekciji „Paralele i sudari“ je Žetva u režiji Miše Antadzea.

Antadze, kome je ovo prvi dugometražni film, rekao je, primajući nagradu, da je neverovatno dobiti priliku za prikazivanje filma na festivalu kao što je palićki.

„Filmu treba prostor, posebno kada je niskobudžetni, i vrlo sam zahvalan na ovoj prilici i nagradi“, rekao je gruzijski reditelj.

Specijalno priznanje dodeljeno je Martini Apostolovoj za glavnu ulogu u bugarskom filmu Irina u režiji Nadejde Koseve.

Apostolova je u video poruci rekla da je jako uzbuđena i izvinila se što zbog posla nije mogla da ostane na Paliću i lično primi nagradu.

„Volim Palić, volim Srbiju. Hvala vam mnogo“, rekla je Apostolova.

Jadnici su dobili i nagradu FIPRESCI za najbolji film u Glavnom programu.

Rosi: „Što smo bliži jedni drugima, to je manje mesta za predrasude“

Festival su zvanično zatvorili Rosi i Antadze.

„Posle ovog festivala ostaju nam u pamćenju autentični vidici koje smo dobili zahvaljujući saznanju koja smo stekli gledajući filmove na Paliću. Ostajemo bogatiji za upečatljive umetničke vizije života koje nas spajaju sa zemljama Evrope. Što više znamo jedni o drugima, što smo bliži jedni drugima, to je manje mesta za predrasude i nerazumevanje, to su veće šanse da jedni druge cenimo i uzajmno poštujemo dostignuća koja postižemo. Jedinstvena publika na Paliću je odavno prepoznala da nas ovaj festival vodi tim putem. Dogodine na Paliću, ili što bi rekli, festival je završen“, rekla je Rosi.

Antadze je istakao da mu je sjajno što je bio na Paliću, upoznao sve i zahvalio svima koji su bili uključeni u festival.

Više od 100 filmova i isto toliko gostiju, u nekoliko navrata puna Letnja pozornica, obeležili su 26. izdanje festivala.

Ljudi kako sede na stepenicama i dugi redovi ispred blagajne je slika koja je ove godine otissla sa palićkog festivala, a program i festival pohvalili su i članovi žirija.

Organizatori su zadovoljni realizovanim programom, a posebno reakcijom publike koja je i ove godine pokazala svoju odanost festivalu i interesovanje za evropsku kinematografiju koja je obilovala kvalitetnim angažovanim ostvarenjima autora koji kritički sagledavaju aktuelne probleme.

Sledeći, 27. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 18. do 24. jula naredne godine.

broj komentara 0 pošalji komentar