Tom Burk: Na Paliću su lepe vibracije

Britanski glumac Tom Burk, koji je predvodio žiri Glavnog programa nedavno završenog 26. Festivala evropskog filma Palić, otišao je iz Srbije pun pozitivnih utisaka i kako sam ističe u poređenju sa drugim festivalima, na Palićkom „postoji veoma lep vajb“.

„Svi članovi žirija primetili su da na Paliću postoji prostor za razgovor, za uživanje u okruženju, za razliku od drugih festivala gde samo jurite ovamo-onamo. To je bilo divno. Imali smo šansu da pričamo ne samo o filmovima koje smo gledali ovde, već i o svim ostalim filmovima, o životu, hrani, svemu. Išli smo i na plivanje“, rekao je Burk.

Ovaj 38-godišnji glumac igrao je u Bi-Bi-Sijevim TV produkcijama, u nezavisnim i visokobudžetnim filmovima. 

Glumio je u filmovima Nikolasa Vindinga Refna, Rejfa Fajnsa i mnogih drugih, scenu je delio sa Rajanom Goslingom, a na pozorišnim daskama sarađivao je i sa legendarnim Alanom Rikmanom.

„Pre nekoliko godina sam u Srbiji snimao film Look, stranger, uglavnom u Novoj Varoši. Tu sam proveo nekoliko nedelja. Jako mi se dopalo. Tamošnji pejzaži su veoma neobični i interesantni, a upoznao sam i zaista divne ljude“, istakao je Burk.

Priznaje da ne poznaje mnogo srpsku kinematografiju, ali zna Emira Kusturicu. 

U Subotici je pogledao izložbu Lica Mire Banjac priređenu u okviru festivala: „Pomislio sam da se radi o 50 različitih glumica, a onda sam shvatio da se sve vreme radi o jednoj. Osetio sam kako moram sada da pogledam i njen rad, između ostalih stvari koje moram da naučim o Srbiji“.

Sa svojim kolegama Lorensom Tulijem, Martom Bereš, Alešom Pavlinom i Silasom Coumerkasom dodelio je nagradu Zlatni toranj za najbolji film 26. FEF Palić ostvarenju Jadnici francuskog reditelja Lađa Lija. 

„Svi filmovi u Glavnom programu imaju svežu obradu teme, ako možda i nemaju svežu premisu na kojoj počivaju. Makedonski film (Bog postoji, ime mu je Petrunija Teone Strugar Mitevske) je imao briljantnu polaznu tačku“, rekao je glumac dodavši da kada ste u žiriju najvažnije da budete zaista fer, „da ne razmišljate o tome kome je nagrada zaista potrebna, već ko je zaslužuje“.

Jadnici su pored Zlatnog tornja, osvojili i nagradu FIPRESCI žirija i publike.

broj komentara 0 pošalji komentar