Radoslav Zelenović o Palićkom festivalu: Od aplauza mi još zvoni u ušima

Završen je Palićki filmski festival, 26. po redu. Utisci se još sabiraju, a reč je o manifestaciji koja je poznata u celoj Evropi i koja godinama ima redovne goste. Direktor festivala, Radoslav Zelenović, smatra da ubuduće neće biti lako dostići nivo ovogodišnjeg festivala.

Pre dve godine, Evropska unija proglasila je festival na Paliću najboljim u Evropi. Festival ima svoje redovne goste, njih od 100 do 110, ima 130 filmova, 15 programa, dešavanja su u šest prostora. 

„Ono što je za mene ove godine bilo zanimljivo, pojavila se programska linija, koju su činili Almodovar, Ken Louč, braća Darden i, s druge strane, jedna linija u kojoj su istočna Evropa i bivša Jugoslavija, film iz Makedonije, Srbije i iz Slovenije, ja sam to nazvao 'Od Vardara pa do Triglava'. Tri autorke su u pitanju“, rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma „Palić“.

Direktor festivala na Paliću kaže da je brinuo kakve će biti reakcije publike.

„Ono što jeste moja briga bila to je kako će proći film Ajvar Ane Marije Rosi, u tom jakom kontekstu, a stvarno je program bio jak, kako će izgledati, kako će publika primiti film. Letnja pozornica je, kao i na otvaranju za Almodovara, bila apsolutno 'pred pucanjem', mi nismo više znale odakle ti ljudi, to je fantastično, a s druge strane to je jedan aplauz koji mi iskreno još zvoni u ušima“, ispričao je Zelenović.

Kada je reč o domaćoj publici, Zelenović smatra da Beograd ima izuzetno zanimljivu bioskopsku publiku i filmofile koji znaju šta je dobar film.

„Oni se interesuju za jednu granu umetnosti, podrazumeva se da ne gledaju samo filmove sa torenta, sa interneta, jer osnovno je – film je nešto što se prikazuje u zamračenoj dvorani na velikom platnu. To je kvalifikacija bioskopa. Takvih ljudi u Beogradu i dalje ima mnogo“, smatra Zelenović.

Dodao je da već u septembru počinju pripreme za sledeći festival i da nije lako dostići ovogodišnji, čiji je program, kako je naglasio, bio izuzetno dobar.

broj komentara 0 pošalji komentar